VİYAN ORHAN - YÜKSEKOVA HALKIN SESİ
Hakkari’ye 45 kilometre uzaklıkta yer alan 140 nüfuslu  Kavaklı (marunis) köyünde yaz aylarında ihalesi yapılan su hattı boruları yer altına döşenmesi  gerekirken açık şekilde geliş güzel bırakıldı. Köy sakinler Yaklaşık 6 kilometrelik dere kenarına döşenen boruların bahar aylarında yaşanan su taşkınları ile kırılacağını ve kış aylarında ise donacağını belirerek yetkililerden yardım istedi.

“Su borularımız yer altında yapılması gerekirken yer üstünde bırakılmış”

Köyde özellikle kış aylarında suyun olmadığını belirten köy sakini Ramazan Akdağ döşenen su boru hatlarını göstererek yetkililerden incelemelerde bulunmalarını istedi.  Akdağ, “ Bu suyun ihalesi bu sene yapıldı. Su borularımız yer altında döşenmesi gerekirken yer üstünde bırakılmış. Bahar aylarında su taşkını olursa bu borular su altında kalır ve kırılır. Ayrıca bu borular kışın donar.  Mevzuata  göre  bu borlar 8 metre yerin altında olması gerekirdi.  Ama gördüğünüz üzere yer üstüne gelişi güzel bırakılmış durumda. Zaten köyde 12 gündür sularımız çok az akıyor. Borular sürekli çıkıyor. Bu borular döşendikten sonra  Kimse gelip işi nasıl yapıldığını kontrol etmedi. Herhangi bir denetim yapılmadı. Bizim şikayetlerimiz üzerine bir mühendis  gelip baktı ve  bu durumu normal karşıladı. Bu borulardan gelen suyu biz içme suyu olarak kullanıyoruz. Kışın bu borular donar ve biz susuz kalırız. Yetkililerden bu duruma çözüm bulmalarını istiyoruz” dedi.

Bir başka köy sakini Muhammet Kurt ise içme suyu olarak kullandıkları kaynak suyun dere suyu ile karıştığını ifade ederek başta vali olmak üzere tüm yetkililerden sorunu çözmelerini istedi.  

Editör: Erkan Çobanoğlu