MEHMET ÖZKAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ
1968 yılında İstanbul’a Boğaz Köprüsü yapılma projesine karşı çıkan devrimci öğrencilerin, “Boğaz’a değil Zap’a köprü” sloganıyla Hakkâri’de inşa ettikleri köprü, Hakkâri il özel idaresi tarafından yapılan ihale ile yüklenici firma tarafından yeniden onarıldı.
KÖPRÜNÜN HİKÂYESİ… YIL 1968
Takvimler 1968 yılını gösterirken dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nün yapım hazırlıklarını kamuoyuna açıkladı. Ancak Türkiye’nin genç devrimcileri de doğuda elleriyle bir köprü inşa etmeye karar verir. Köprü için seçilen coğrafya, suyun 15 köye geçit vermediği bir nokta olur: Zap Suyu. Bu fikri onlara 3 Nisan 1968 tarihli Milliyet’te yayımlanan şu haber verir: “İstanbul’da milyar harcanarak Boğaz Köprüsü yapılırken, Hakkâri’de insanlar Zap Suyu’nu telle geçiyor.” 68'li Gençler, 'Boğaz'a değil Zap’a Köprü' sloganıyla, sembolik bir hedefin etrafında birleşti.
Türkiye’nin dört bir yanından 1969 yılında Hakkâri’ye giden gönüllü gençler, bölge halkıyla birlikte Zap Suyu üzerine bir asma köprü inşa etmeye başardı. Köprünün hikâyesi, 6 Mayıs 1972'de Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'la birlikte idam edilen Deniz Gezmiş'in savunmasında da yer aldı.