YÜKSEKOVA

İHD ve kayıp yakınları, Fahrettin Şedal'ın faillerini sordu

İHD Hakkari Şubesi, ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle sürdürdükleri eylemlerin 145'inci gününde Yüksekova'da öldürülen Fahrettin Şedal için adalet talebinde bulundu.

Abone Ol

İHD Hakkarii Şubesi ve Kayıp Yakınları Yüksekova'da  Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ talebiyle sürdürdükleri eylemlerin 145'inci haftasında Adaklı Köyü'nde öldürülen Fahrettin Şedal'ın için faillerini sordu.

Basın açıklamasına Kayıp Yakınları, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Şoreş Diri, Dem Parti ilçe Eş Başkanı Filiz Saygı, İHD üyeleri ve Şedal'ın ailesi katıldı. Açıklamayı okuyan  İHD Hakkari Şube Eş Başkanı Musa Bor, Fahrettin Şedal için adalet talebinde bulundu.  

Daha sonra olay örgüsünü okuyan Bor şu ifadelere yer verdi:

Silahlı çatışmalı ortamların süreklilik gösterdiği bölgemizde olağanlaşan insan hakları ihlallerine karşı durabilecek herhangi devlet kurumu maalesef bulunmamakta. Karşıt görüş, muhaliflik gibi kavramların düşmanlaştırıldığı bu ortamda başka ülkelerdeki insan hayatını tehlikeye sokan eylemselliklere gösterilen tepkiler bölgemizdeki hak ihlalleri açısından içeriğinde sessizleşen bir toplum ve cezasızlık politikası ile sonuçlandırılan olayları barındırıyor. İnsan hakları kavramı evrenseldir ve yaşama hakkı en kutsal haktır. 145. Haftamızda evinin balkonunda kızı ile oturduğu esnada vurulan Fahrettin Şedal’ın hikayesine yer veriyoruz. 6 çocuk babası Fahrettin Şedal çarşı merkezinde yaşıyordu. Gerginliğin had safhalara çıktığı dönemde toplumsal olaylar gerçekleşiyor ve bir hak arama yöntemi olarak insanlar, insan hayatına karşı gerçekleştirilen pervasız ve oransız saldırılara karşı bir anayasal hak olan sokaklarda eylemsellikler düzenliyordu. Bu olaylar esnasında vurulan ve hayatını kaybeden İkbal Yaşar için binlerce insan 24 Mart 2008 tarihinde yürüyüşe geçti. Akabinde çarşı merkezinde çıkan olaylar ile birlikte polis ekipleri rastgele havaya ateş açmaya başladı. Balkonda kızı Eylem ile oturan baba Fahrettin Şedal silah seslerini duyması ile birlikte kızını önüne alarak içeri girmek isterken açılan ateş sonucu vuruldu. Kızının üzerine yığılan Fahrettin Şedal’ın yaralı bedeni hastaneye götürülmek istendi. Bindirildiği aracın önü kesildi. Yaralı halde kan kaybeden Fahrettin Şedal’a kimlik sorgusu yapıldı. Hastaneye yetiştirilmesi gerekirken keyfi muamele ile bekletildi. Ardından araç içinde yaralı halde ki Fahrettin Şedal’a silah dipçikleri ile işkence yapıldı. Bilincini kaybeden Şedal’ın geçişine müsaade edilmedi. Alternatif yollardan hastaneye götürülen yaralı haldeki Şedal Van Yüzüncü Yıl Üniversite Hastanesine sevk edildi. 18 günlük yaşam savaşını 10 Nisan 2008 tarihinde kaybetti. Bu olaylar silsilesinde tek bir kişi yargılanmadı. Balistik incelemesi tamamlanmadı. Kurşunun nereden ne açı ile geldiği, olay yerinde ki kolluk kuvvetinin silah ve mermiler incelenmedi. Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan tüm başvurular reddedildi. Dosya kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesi ile kapatıldı. Böylelikle evinin balkonunda otururken vurulan, yaralı bedenine işkence edilen Fahrettin Şedal’ın akıbeti faili meçhul bırakıldı. Yargı erki bu elim olayı herhangi bir soruşturma yürütmeden cezasızlık politikası ile kapattı. Buradan tüm yetkinlere bir daha sesleniyoruz. Fahrettin Şedal ve kayıplarımızın akıbetini sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Fahrettin Şedal için hak arama mücadelemiz her koşulda devam edecek" denildi. 

Basın açıklaması sonrası grup 1 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.