Dünya

İran Devrim Muhafızları: Helikopterin yeri tespit edildi

İran Doğu Azerbaycan Devrim Muhafızları Komutanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetini taşırken düşen helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

Abone Ol

İran resmi haber ajansı IRNA, Doğu Azerbaycan Devrim Muhafızları Komutanlığı tarafından yapılan açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, helikopter ve kaza yerindeki mürettebattan birinin cep telefonundan sinyal alındığı ve bölgeye askerlerin sevk edildiği belirtildi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, bugün helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı.

Reisi'nin helikopteri bölgeden dönerken düşmüştü.

Helikopterde Reisi'nin yanı sıra, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu.

Arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildiriyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İranlıları İslam cumhuriyetinin liderliği konusunda "endişelenmemeye" çağırdı ve "ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacağını" söyledi.

Halkın bir kısmı Reisi'nin sağ salim geri dönüşü için dua ederken, ulusal televizyonda yayınlanan bir konuşmasında Hamaney, "Yüce Tanrı'nın sevgili cumhurbaşkanımızı ve yoldaşlarını sağlıkla milletin kollarına geri getirmesini umuyoruz" dedi.

Endişe ifadeleri ve yardım teklifleri, Irak, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Suriye ve Türkiye'nin yanı sıra, arama çabalarına yardımcı olmak için hızlı müdahale haritalama hizmetini etkinleştiren Avrupa Birliği'nin de aralarında bulunduğu yurt dışından geldi.

Devlet televizyonu ilk olarak öğleden sonra Jolfa bölgesinde "cumhurbaşkanını taşıyan helikopterde kaza yaşandığını" bildirdi.

Yoğun arama çalışmaları gece boyunca devam ederken bir yayıncı, "Zorlu hava koşulları ve yoğun sis, kurtarma ekiplerinin kaza mahalline ulaşmasını zorlaştırdı" dedi.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, helikopterin kötü hava koşullarında "sert iniş yaptığını" ve uçakla "iletişim kurmanın zor olduğunu" söyledi.

Bakan Vahid halkı, "yalnızca devlet televizyonundan" bilgi almaya ve İran'a düşman olarak gördüğü yabancı medya kanallarını dinlememeye çağırdı.

Tasnim haber ajansı, Resi'nin konvoyunda üç helikopter bulunduğunu ve diğer ikisinin "varış yerlerine güvenli bir şekilde ulaştığını" söyledi.

IRNA haber ajansının haberine göre, arama köpekleri ve drone'lar kullanan 60'tan fazla kurtarma ekibi Varzaghan ilçesi yakınlarındaki Dizmar'ın dağlık koruma altındaki orman alanına gönderildi.

NE OLMUŞTU?

İran Cumhurbaşkanı Reisi, bugün helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı.

Reisi'nin helikopteri bölgeden dönerken düşmüştü.

Helikopterde Reisi'nin yanı sıra, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu.

Arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildiriyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?

2021’de göreve gelen İran İslam Cumhuriyeti’nin son cumhurbaşkanı İbrahim  Reisi’nin hayatı merak konusu oldu.

Ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'in halefi olarak görülen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi rejime sıkı sıkıya bağlı bir isim olarak öne çıkıyordu.

İran'ın sosyal ve ekonomik anlamda çok sayıda değişiklikten geçtiği yıllarda yetişen Reisi, İslam Devrimi’nde aktif bir rol aldı.

1979'daki İslami devrimin ardından farklı bölgelerde savcı olarak görev yaptıktan sonra 1985 yılında savcı yardımcısı olarak başkent Tahran'a gönderildi.

İran İslam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni'nin görüşleri çerçevesinde ülkenin yönetilebilmesi için rejime bağlı bir şekilde uzun yıllar boyunca mücadele etti.

İran ve Irak arasında sekiz yıl süren savaş sona erdikten sonra 1988 yılında binlerce mahkumun idam edilmesinde rolü olduğuna dair iddialara ise kamuoyu önünde yanıt vermedi.

Çok sayıda İranlı'ya ve insan hakları aktivistine göre Reisi'nin 1988'den sonra siyasi mahkumların öldürülmesinde edindiği rol büyük bir soru işareti yaratıyor.

Kimileri tarafından Reisi'ye bu yıllarda edindiği rol yüzünden 'katil' lakabı takılıyor.

Reisi, sonraki yıllarda ise sürekli olarak nüfuzunu artırdı.

Özellikle 1989 yılında Hamaney'in İran'ın dini lideri olmasının ardından Reisi'nin yargı kanadındaki yükselişi hızlandı.

Reisi, 1990-1995 yıllarında Tahran Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atandı.

2016 yılında ise ülkenin en büyük hayır kurumunun başına getirilerek milyarlarca doların yönetiminden sorumlu oldu.

2019'da yargı erkinin başına getirildi.

İbrahim Reisi, 2021 seçiminde ilk turda İran'ın 8. Cumhurbaşkanlığı görevi için yeterli oyu aldı.