İki günlük ziyaret kapsamında Türkiye'de bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Toplantıda yaptığı açıklamada bugün yapılan görüşmede ikili ilişkileri ve bölgesel meseleleri ele alma fırsatı bulduklarını anlatan Bakan Fidan, "Bölgemiz son derece büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunmaktadır" dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bölgede yeni cepheler açmaya çalıştığını, İran'ı da bunun içine çekmeye çalıştığını söyleyen Fidan, "Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı. Küresel düzeyde çok ciddi yansımaları olabilecek bir gerilimin içindeyiz... Biz Türkiye olarak bölgemizde savaş istemiyoruz" diye konuştu.

Arakçi: İsrail, bölgeyi barut fıçısına çeviriyor

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ardından konuşan İran Dışişleri Bakanı Arakçi, İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılarına işaret ederek, İsrail'in eylemlerinin bölgeyi barış ve güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atabilecek bir barut fıçısına çevirdiğini anlattı. Arakçi, "Bölgede savaşın yayılması ciddi tehdittir. Biz barıştan yanayız ancak her türlü senaryoya da hazırız" ifadelerini kullandı. Arakçi, İsrail'e sağlanan desteğe de işaret ederek bunun İsrail Başbakanı Netanyahu'yu daha da cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırısında hayatını kaybetmesini de şiddetle kınadığını ifade etti. Bölgedeki durumu değerlendiren Arakçi, "İsrail rejimi işlediği savaş suçlarında herhangi bir sınır tanımıyor. Biz Gazze ve Lübnan'da kalıcı ve derhal bir ateşkesi destekliyoruz" dedi.

"Filistin iç uzlaşısının çok önemli olduğunu değerlendiriyoruz"

İki bakanın açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularına geçildi. Fidan, dün Hamas heyeti ile yaptığı görüşmeye dair sorulan soruya yanıtında, görüşmede Gazze'ye insani yardımlar konusunun ele alındığını anlattı. Fidan, "Bugün Gazze'nin tamamına girebilen yardım miktarı 30 tır" diyerek bu durumun ekim ayının başından bu yana bu şekilde olduğunu, kuzeye ise yardım geçişine izin verilmediğini ifade etti.

İnsani yardım konusunda daha fazla neler yapılabileceğinin konuşulduğunu belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görüşmelerindeki bir diğer konunun da ateşkes meselesi olduğu bilgisini verdi. Filistinli farklı grupların bir araya gelmesi, iç uzlaşı sürecinin nasıl gittiği konularının da görüşmelerinde ele alındığını anlatan Fidan, "Filistin iç uzlaşısının çok önemli ve stratejik olduğunu değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

 "Türkiye, iki ülkenin refahını artırmak için gerekli siyasi iradeyi ortaya koymaya hazır"

İki ülke arasında daha fazla ticaret yaparak halkların refahını artırmanın mümkün olduğunu dile getiren Fidan, Türkiye olarak bunun için gerekli siyasi iradeyi ortaya koymaya hazır olduklarının altını çizdi.

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü dışişleri bakanları kabulünde bu konudaki irade beyanına değinerek, gerekli altyapı yatırımlarını yapmak ve sınır illerini kapsayan bölgeyi bir ticaret havzasına dönüştürmek istediklerini ifade etti.

İran ile yeni sınır kapıları açmaları, mevcut sınır kapılarını ve yollarını yenilemeleri ve bunların kapasitelerini artırmaları gerektiğine işaret eden Fidan, ulaştırma, gümrük ve sınır güvenliği konularında senelerdir atılması gereken adımlar olduğunu ve çok sistemli çalışılmasının gerektiğini anlattı.

Fidan, daha fazla gecikmeden karşılaşılan sorunları yaratıcı ve yapıcı bir anlayışla çözmek zorunda olduklarını kaydederek, ortak bir şekilde kararlı ve güçlü adımlar atılması gereken bir diğer alanın da terörle mücadele olduğunu vurguladı.

"PKK ve PJAK gibi uzantıları, iki ülkenin de ortak düşmanıdır"

Her iki ülkenin de uzun yıllar boyunca terörden çok büyük zararlar gördüğüne dikkati çeken Fidan, "Bugün PKK ve PJAK gibi uzantıları, iki ülkenin de ortak düşmanıdır. Bu hususta Türkiye ile İran arasında bir anlayış birliği mevcuttur. Bu ortak tutumu, ortak bir mücadeleye dönüştürmek zorundayız. Komşuluk ve kardeşlik hukuku gereği teröre karşı beraber savaşmalıyız. Bu konuyu her düzeyde ele almaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Fidan, nükleer enerjinin barışçıl ve sivil amaçlarla kullanılmasına karşı olmadıklarını belirterek, diyalog ve müzakere yoluyla nükleer meseleye bir çözüm bulunabileceğine inandıklarını dile getirdi.

Bugünkü görüşmelerde bölgesel meseleleri de değerlendirdiklerini aktaran Fidan, bölgenin son derece büyük bir tehditle karşı karşıya bulunduğunu vurguladı.

"Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor"

Fidan, Gazze'de soykırıma devam eden İsrail'in Lübnan'ı da kana bulamaya devam ettiğinin altını çizerek, "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor. İran'ı da bu savaşın içine çekmeye çalışıyor. İran'ın petrol ve nükleer tesislerini vurmakla tehdit ediyor. İsrail'in saldırgan tutumu, İran'ı meşru müdafaaya dönük adımlar atmaya zorluyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İran'ın bu bölgede ilelebet var olacağını vurgulayan Fidan, ikili ilişkileri her alanda geliştirmeye ve bölgesel konulardaki işbirliğini artırmaya yönelik çalışmaları sürdüreceklerini ve son dönemde yaşanan gelişmelerin bu işbirliğinin önemini daha da artırdığını kaydetti.

Basın toplantısı, soru-cevap bölümünün ardından fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Editör: Erkan Çobanoğlu