YÜKSEKOVA – Yüksekovalı Aydın (Mervan ) Karay, 1 Eylül 2023 tarihinde İstanbul’da bir markette çalışırken bıçaklı saldırıya uğradı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Karay, 2 Eylül sabahında yaşam mücadelesini kaybetti. Olayın ardından katil Yusuf Ceyhun Türkgenç gözaltına alınarak tutuklandı. Soruşturma sonucu açılan duruşmalarda 1 yılda ilerleme kaydedilmedi.

Mart ve Haziran aylarında yapılan duruşmalarda tanık ve sanıklar ile Karay ailesi dinlendi. Son duruşmada sanığın cezai ehliyeti olup olmadığının tespiti için dosyanın Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesi kararlaştırılarak duruşma 24 Eylül’e ertelendi. 

Karay ailesi, aradan geçen 1 yılda duruşmanın yerinde seyrettiğini kaydederek sürecin hızlandırılmasını ve adil yargılama yapılmasını talep etti.

"HALA DAVAYI UZATIYORLAR"

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Aydın Karay’ın annesi Fatma Karay, “O şahıs sadece Aydın’ı öldürmedi, 6 kişilik bir aileyi öldürdü. Aydın katledildikten sonra biz ailecek psikolojik destek alıyoruz. Biz manevi olarak çok zorlandık. Mahkeme İstanbul’da görülüyor. Her şey ortada. Deliller, kamera görüntüleri, tanıklar her şey ortada ama hala davayı uzatıyorlar. Birinci duruşmada karar verilmesi gerekirken mahkemeyi uzatıyorlar. Hafifletici sebepler arıyorlar. Sürekli tedavi gördüğüne dair hastane raporları istiyorlar. Bundan önce de birçok kez suç işlemiş biridir. Hakim karşısında takım elbise giyip elini ovuşturunca sütten çıkmış ak kaşık olmuyor. Geçmişi karanlık biri. Resmi olarak 18 suçtan dosyası var.  Hepsi de sümen altı edilmiş” dedi.

"HEYETİN TARAF TUTTUĞUNA İNANIYORUZ"

Adaletin tecelli edeceğine inanmadıklarını kaydeden anne Karay, “Çünkü heyetin taraf tuttuğuna inanıyoruz. Bizim avukatların hiçbir talebi kabul edilmiyor. Karşı tarafın ise ne talebi varsa kabul ediliyor. Bu yüzden de duruşma erteleniyor. Tam olarak defalarca ağırlaştırılış müebbet talep ediyoruz. Çünkü şahsın 3 çocuk annesi eşi  de bize ses kaydı atarak şahsın böyle bir şey yapacağı belliydi diyor. Yine şahsın 25 yıllık sevgilisi bize ulaşarak bu kişiden sürekli şiddet, şantaj ve hakaret gördüğünü söyledi. Bu şahısta her türlü pislik var. Ayrıca gözaltında iken kız arkadaşı ile yaptığı görüşmede kız arkadaşına ‘Babam beni kurtarır. Okyanusta kum babamda para var. Babam beni kurtarır’ diyor. Pişman olan biri bu sözleri söylemez. Bu durumda bile katlettiği kişiyi değil kendini düşünüyor” ifadelerini kullandı.

AVUKATLARA ÇAĞRI: KATİLLERİ SAVUNMAYIN

Diyarbakır’da 8 yaşında katledilen Narin Güran’ı hatırlatan anne Karay, “Narin’in amcası Salim Güran’ın avukatı Seda hanım , Salim’in katil olduğu bile tespit edilmemişken ‘ben bir anneyim ve davadan çekiliyorum’ dedi.  Şuan Seda hanım Narin davasını takip ediyor. Yani haklının yanında yer almayı seçti. Benim de Türkiye’de tüm hukukçulara çağırım; katilleri savunmasınlar. Onlar da anne baba. O parayı nasıl çocuklarının kursağında geçirecekler.  Bir anne olarak katilleri savunmalarını istemiyorum. Son olarak davamızı  sahiplenen tüm avukatlarımıza ve vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. 24 Eylül’de duruşmamız var. Ddaha güçlü bir katılım bekliyorum. İnsanların davamıza sahip çıkması bizim için çok kıymetli” şeklinde konuştu.

İ 1-87

“GÖZ GÖRE GÖRE BİR KATİL DIŞARIYA SALINMAK İSTENİYOR”

Kardeşinin İstanbul’a çalışmak için gittiğini kaydeden abi Vedat Karay ise, “1 Eylül’de akşam saatlerinde çalışmakta markette bir müptezelin bıçaklı saldırısına uğradı. Uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Sonradan yaptığımız araştırmalarda katilin bayağı bir suç kaydının olduğunu öğrendik.  11 Mart 2024 günü birinci duruşmaya gittiğimiz zaman ortaya bir tanık çıktı. Olay sonrası katil direkt bu kişiyi arıyor ve elinde kanlı bıçağı göstererek karşı tarafa olayı anlatıyor. Bu görüntüler ve videolar hepsi bizde var ve bunları mahkemeye delili olarak sunduk ama hiçbir geçerliliği olmadı. Mahkeme tarafından hiçbir kanıtımız geçerli sayılmadı. Tanıklarımız dinlenmedi. Yani göz göre göre bir katil dışarıya salınmak isteniyor. Tek isteğimiz katilin hak ettiği cezayı alması ve bir daha herhangi bir insana zarar vermemesidir” sözlerini sarf etti.

“BU KİŞİ CEZAEVİNDE ÇIKTIĞINDA YİNE ADAM ÖLDÜRÜR”

Mahkeme gidişatını değerlendiren abi Karay, “Tamamen taraflı bir mahkeme. Türkiye’nin gelmiş olduğu durum zaten bellidir. Bizimde yaptığımız araştırmalar sonucu karşı tarafın ailesi çok karanlık bir aile. Bu şahıs daha önce defalarca insan kaçırmadan tutun tecavüze kadar, adam yaralamadan yağmaya kadar her türlü suçu işlemiş ve bu kişi tamamen para ile dışarıda tutuluyor. Rüşvet verilerek, adam kayırılarak cezaevine girilmesi engellenmiş bir insandır. Daha geçen günlerde gördük; yanılmıyorsam Bingöl’de daha yeni ceza evinden çıkmış bir katil bıçakla insanların arasına dalarak 4-5 kişiyi öldürüyor.  Bu kişi de suç işlemeye meyilli. Bunu anlamak çok zor değil. Ezik bir insan suç işleyerek, zorbalık yaparak güçlü olduğunu göstermeye çalışıyor. Ve böyle biri her şey yapabilir. Bu kişi cezaevinden çıktığında yine adamda öldürür, yağma da yapar, tecavüz de eder” dedi.

Muhabir: BİLAL TİNAR - VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ