Yerel

Kuruyan Urmiye Gölü tuz çölüne dönüştü

İran’daki Urmiye Gölü, küresel ısınma sebebiyle kuruyarak tuz çölüne dönüştü.

Abone Ol

NEVZAT ALTER / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ  - İRAN URMİYE 

Bir zamanlar feribotlarla turistlerin gezdirildiği Urmiye Gölü, kuraklığın etkisiyle kurudu. 

1990'lı yıllarda 5 bin 400 kilometrekarelik genişliğe sahip Urmiye Gölü, Orta Doğu'nun en büyük, dünyanın ise sayılı tuz göllerinden biri olarak bilinirken 2013 yılından itibaren çekilmeye ve kurumaya başladı. 

Sonraki yıllarda atılan adımlarla göl genişlemeye başlasa da ülkenin genelini etkileyen kuraklık nedeniyle yeniden kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Urmiye, Mahabat, Tebriz bölgeleri arasında 220 km uzunluğu 65 km genişliğinde olan gölün etrafında 10 binlerce açılan sulama amaçlı su kuyularından dolayı bitme noktasına geldi. 

'"Binlerin ziyaret ettiği Urmiye Gölü yok oldu"

Konuyla ilgili Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi Muhabiri Nevzat Alter'e açıklamalarda bulunan Ekber Nebî Por isimli İranlı, Urmiye Gölü’nde suyun 20 seneden beridir günbegün azaldığını belirterek, “Gördüğünüz gibi tuzlar çatı gibi kabarmış. Adeta deprem fayı gibi görüntü sunuyor. Depremle yaşanan bir durum değil, kuraklık sonucu bu hale geldi. Eskiden bu sahile yüz binlerce araç, milyonlarca insan piknik ve yüzmeye geliyordu. Şimdilik ise bizim dışımızda kimse yok. Denizimizin kurumasıyla bölge insanı Hazar Denizi ve Türkiye'de Van Gölü’ne gidiyor. Van’a yakın olduğumuz için insanlarımız oraya gidip yüzüyor” dedi.

Milyarlık tekneler kuruyan gölde çürüdü.

Deprem veya fay hattı değil kuruyan çölde kabaran tuz kütlesi 

Koskoca gölde  küçük su birikintileri

Urmiye Gölünde su yerine tuz kütlesi kaldı.

Kuraklıktan sonra gölün geldiği son evre

Arap çölleri değil Urmiye Gölü