Yaz ortasında kapanması beklenen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu haftaki gündemi oldukça yoğun.

FAHİŞ FİYAT VE STOKÇULUK CEZALARI ARTACAK

Geçtiğimiz hafta komisyon görüşmeleri tamamlanan ve fahiş fiyat artışları ve stokçuluğun cezalarını artıran kanun teklifi bu hafta Genel Kurul’un gündeminde olacak. Teklif yasalaştıktan sonra fahiş fiyat uygulayanlara verilecek ceza 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezası da 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarılacak.

KRİPTO PARAYA İLİŞKİN DÜZENLEME KOMİSYONA GELİYOR

Bir süredir beklenen kripto varlıklara ilişkin düzenleme de tamamlandı. Bu hafta Meclis’e sunulması beklenen teklif, kripto varlıklarla ilgili denetimi Sermaye Piyasası Kurulu’nun yapmasını öngörüyor. Teklifle kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması, kripto varlıkların tanımlanması, işlem yapanların lisanslanması hedefleniyor.

DIŞİŞLERİ VAKFI KURULUYOR

Geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığına sunulan Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanun Teklifinin de TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Teklif, ‘Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’ kurulmasını düzenlerken bu vakıf aracılığıyla ticaret, alım satım gibi faaliyetlerin önünün açılması öngörülüyor.

9’UNCU AYRGI PAKETİ: ETKİ AJANLIĞI, BEKARLIK SOYADI, HAKARET SUÇU

Meclis’te merakla beklenen bir başka kanun teklifi de 9’uncu Yargı Paketi. Basına yansıyan bilgilere göre teklifin yasalaşması halinde;

Anayasa Mahkemesi kararına rağmen kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak.

Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine, yabancı bir devlet veya organizasyonun çıkarları ya da talimatları doğrultusunda araştırma yapmak suç olacak. Kamuoyuna ‘etki ajanlığı’ olarak yansıyan bu düzenlemeye gerekçe olarak Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk suçları düzenlemesinin yetersi olması sunuluyor.

Cezasının dörtte üçünü cezaevinde geçiren ‘iyi halli’ hükümlüler koşullu salıverme hakkından faydalanabilecek. Terör ya da anayasal düzene karşı suçlar kapsam dışında olacak.

Hakaret suçu için şikayet süresi 6 aydan iki yıla çıkarılacak.

Boşanma davalarında bekleme süresi 3 yıldan bir yıla indirilecek.

NORMALLEŞME HAFTAYA NASIL YANSIYACAK?

Meclis bu hafta siyasi partilerin grup toplantıları da yapılacak. Siyasetteki yumuşama ve normalleşme söylemlerinin haftaya nasıl yansıyacağı takip edilecek.

KOBANÊ DAVASI’NDA KARAR GÜNÜ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 isim hakkında Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobanê Davası Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam edecek. 16 Mayıs Perşembe günü görülecek duruşmada mahkeme heyetinin karar açıklaması bekleniyor.

TEMAS TRAFİĞİ SÜRECEK Mİ?

Siyasetteki temas trafiği de sürecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İYİ Parti’nin yeni seçilen genel başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu ziyaret etmesi bekleniyor.

CHP Genel Merkezi’ne iade-i ziyarette bulunacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın randevu talebinde bulunup bulunmayacağı gündemdeki sorulardan biri.

KAMUDA TASARRUF PAKETİ AÇIKLANACAK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamuda Tasarruf Paketi’ni pazartesi günü açıklayacak.

Kaynak: Gazete Duvar