Yerel

Meydan Belek Yaylası temizleniyor

Yüksekova’ya 20 kilometre uzaklıkta bulunan Meydan Belek Yaylasına 2 ay önce köylü halkı tarafından bırakılan yünler doğaseverler tarafından temizlendi.

Abone Ol

VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde besicilikle uğraşan vatandaşlar havaların ısınmasıyla birlikte küçükbaş hayvanlarından daha fazla verim almak için yaylalara çıkarak hayvanların yünlerini kırpıyor. Bundan yaklaşık iki ay önce ilçesinin Büyükçiftlik (Xırvate) beldesinde bulunan Meydan Belek Yaylasına koyunlarını kırkmak için yaylaya çıkan yöre halkı, yünlerini doğaya bıraktı. Çevre kirliğine ve görüntü kirliliğine neden olan yünler doğaseverlerin dikkatinden kaçmadı. İlçede faaliyet gösteren Yüksekova Doğa Tutkunları Derneği üyeleri ile Büyükçiftlik Belde Belediyesi iş birliği ile yayla yünlerden temizletiliyor.  

“Yaylaya sahip çıkın”

Sabah 08.00’de temizlemeye başladıklarını söyleyen Yüksekova Doğa Tutkunları Başkanı Kahraman Aytan, doğaya karşı hassasiyet gösterip çevre kirliğini ileten köylü Mehmet Çiçek’e teşekkür ettiğini ifade ederek, Büyükçiftlik Belediyesi sağ olsun bugün bizi yalnız bırakmadı. Bizlere kepçe desteği ve ulaşımda yardımcı oldular. Fakat köylü halkına seslenmek istiyorum. Sizin ekmeğiniz bu yayladan geliyor. Bu yaylaya sahip çıkın. Biz Yüksekova’dan sizin için buraya geliyorsak sizinde bize yardım etmeniz gerekiyor. Çok zor bir durum çevre çok fazla kirletilmiş. Ayrıca hepsi farklı yerlerde koyunlarını kırptığı için yaylanın birçok yerinde bu kirli manzaraya şahit olduk. 20-30 kişilik bir ekip bunu bir günde bitirmemiz mümkün değil. Bugün sadece 4 alanı temizleyebildik. Hepimizin belediye ekiplerine yardımcı olması lazım. Biz doğaseverler olarak elimizden geleni yapacağız. Fakat köylünün de bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

"10 bin koyun yünü doğaya bırakıldı"

Büyükçiftlik köyünde ikamet eden Mehmet Çiçek isimli vatandaş yaklaşık 10 bin koyun yününün doğaya bırakıldığın söyledi. Çiçek, "kendimde büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyorum. Meydan Belek yaylası birçok köyden, yerleşim yerinden, ve yayladan daha güzel. Burası meşhur bir yer insanlar sırf görmek için uzak yollardan geliyor. Fakat ne yazıkki iki senedir köylümüz kırptığı koyun yünlerini doğaya bırakıyor.  Ben bir vatandaş olarak bu görüntüden  gerçekten çok rahatsız oluyorum. Bu konuyu başta Cimer olmak üzere birçok yere bildirdim. Bu konuda bize destek veren köylülere, Yüksekova Doğa Tutkunları ekibine, Büyükçiftlik Belde Belediyesine, ve koyun sahiplerinin bir kısmına çok teşekkür ederim. Biz elimizden geleni yaptık fakat sayımız az. Bütün Büyükçiftlik beldesinden destek bekliyoruz. Doğayı hep birlikte korumalıyız” ifadelerini kullandı.