VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

“2022’DEN BU YANA HAKKARİ’DE 442 ESNAF KEPENK KAPATMIŞTIR.”

YÜKSEKOVA- Hakkari’nin genel sorunlarını ve öncelikli problemlerini dile getiren Bartın, Hakkari’nin yol, ulaşım, işsizlik, ve tarım yaşanan sıkıntıları meclis kürsüsünde gündeme getirdi. Hakkari Milletvekili Öznur Bartın konuşmasında ilk olarak kente artan yoksulluğa değindi. Bartın, “Türkiye’nin 30 sınır kapsından Esendere, Üzümlü, Derecik kapıları Hakkâri’de bulunmasına rağmen kentte uygulanan ambargo nedeniyle yoksulluk artıyor, esnaf iflas ediyor. Hakkari’de Ocak 2022’den bu yana 442 esnaf kepenk kapatmıştır. TÜİK’in verilerine göre 2022 yılında yıllık ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük kaydedildiği kentlerden biri de Hakkari’dir. Bu veriler; Hakkari’de yurttaşların sınır kapılarından ne ölçüde yoksun bırakıldığını açığa çıkartmaktadır. Evet; Hakkari’deki sınır kapıları, kente kattığı değer ile değil, yurttaşların maruz kaldığı baskıyla, zulümle, sorunlarla gündeme geliyor. Çukurca Üzümlü Sınır kapısında; ticaret yok, sınırlı sayıda ve belli saatlerde geçişler yapılabilmektedir. Yurttaşlar saatlerce bekletildiği gibi ne bir gölgelik ne kapalı bir alan da bulunmamaktadır. Seçim dönemlerinde iktidarın şov alanı haline gelen ve en son 14 Mayıs seçimlerinden 4 gün önce açılışı yapılan Derecik Sınır kapısında; araç giriş-çıkışları yasak, ticaret yok, sadece yolcu geçişlerine izin verilmektedir. En son yurttaşların darp edilmesi ve gümrük personeline yönelik rüşvet-yolsuzluk operasyonlarıyla gündeme gelen Yüksekova Esendere Sınır Kapısı’nda da benzer keyfi uygulamalar devrededir. Araç kotası uygulanırken yurttaşların geçimini sağlamak için kilogramla getirdiği çaya, şekere, yağa el konuluyor” dedi.

 Bartın konuşmasının devamında Meclis’e şu soruları yöneltti.

 “Sormak istiyoruz: Hakkâri’deki sınır kapıları hangi amaçla yapıldı? Gerçek anlamda ne zaman halkın hizmetine girecek, kente bir nefes olacaktır?"

“HÂLÂ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OLMAYAN BİR KENT DÜŞÜNÜN”      

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 4 yıl önce  zemin etüt çalışmaları başlatılan organize sanayi  sitenin hala tamamlanmadığını belirten Bartın, “4 yıl önce Yüksekova’da başlatılan OSB (Organize Sanayi Sitesi), geçen süreye rağmen hâlâ proje aşamasında olup ne zaman inşaat aşamasına, üretime geçeceği ise bir bilinmezdir. Hakkâri ve Yüksekova oto sanayi esnafının durumu da içler acısı. Hakkâri merkezde sanayinin yolu, altyapısı, fiziki koşulları kötü ve yetersiz. Yüksekova sanayi sitesi ise şehrin merkezine sıkışmış, derme çatma yapılardan oluşmaktadır. Sanayi esnafımızın şikayetleri-talepleri dikkate alınmıyor, çözüm üretilmiyor” ifadelerini kulandı.

Bartın konuşmasının devamında Milletvekillilerine seslenerek şu ifadelere yer verdi, “Hakkâri’de kangren haline gelen yol sorununa değinmeden geçmeyeceğim. 3 ay önce Hakkâri’de yaptığı bir konuşmada 21 yılda ulaşım-iletişim için yaklaşık 23 milyar dolar harcama yaptıklarını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı bilsin ki bu devasa paydan kentimize düşen pay, yüzde 0,05' bile değildir. İktidarın bölünmüş yola ilişkin öve öve bitiremediği verilerde de Hakkari’ye yansıyan ayrımcılığı görüyoruz. Kentte; toplam 958 kilometre olan yol ağının yüzde 10’u bile bölünmüş yol değildir. Özellikle kayyım gaspı altındaki Hakkâri merkez ve Yüksekova’da yollar çamurdan-çukurlardan geçilmiyor.  Hakkâri-Çukurca-Şemdinli-Yüksekova arası yollar; hâlâ tek şeritli, keskin virajlı, çığ-heyelan tehlikesiyle de kazalara davetiye çıkarmaktadır. Öte yandan Hakkâri-Van yolunda 32 virajlar / Güzeldere’de yapımı 9 yıl önce başlatılan tünel bir türlü bitmiyor, açılmıyor. Son 2 ayda Hakkâri’de ve Hakkâri-Van yolunda 17 büyük trafik kazası oldu, 6 kişi yaşamını yitirdi, 98 kişi yaralandı. Gerekli adımların atılması için daha kaç kişinin ölmesini bekliyorsunuz? “şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi