Yerel

Milletvekili Bartın, yıkımı ile tepki çeken Tarihi Şapatan Köprüsü'nü Meclise taşıdı

DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartin Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde yıkılan tarihi Altınsu (Şapatan) Köprüsünü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

Abone Ol

DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartin Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde yıkılan tarihi Altınsu (Şapatan) Köprüsünü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a neden kaderine terk edildiğini sordu.

Milletvekili Bartın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplanması istemiyle vermiş olduğu önergede;  Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde tarihi Altınsu (Şapatan) Köprüsü, yeni köprü yapılacağı gerekçesiyle yıkılmıştır. Yıllarca ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle tahrip olan taş kemerli köprü uzun süre restore edilmeyi beklemiştir.1800’lü yıllarda yapılan, 6 metre yüksekliğinde ve 20 metre uzunluğundaki köprü 2015 yılında Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş ancak buna rağmen yıkılmasına göz yumulmuştur. İki mahalleyi birbirine bağlayan tarihi köprü yıllarca birçok doğal afete rağmen ayakta kalmayı başarmış ancak insan faktörüne karşı koyamamıştır’ dedi. 

Bartin,Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a cevaplanması istemiyle şunları sordu;

-Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde bulunan tarihi Altınsu (Şapatan) Köprüsü’nün bugüne kadar restore edilmeyerek kaderine terk edilmesinin gerekçesi nedir?

-2015 yılında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilen tarihiŞapatan Köprüsü’nün yıkılmasına neden izin verilmiştir?

-Tarihi eser konumunda bulunan Şapatan Köprüsü’nün yıkılması için hangi kriterler göz önünde bulundurulmuştur?

-Köprünün yıkılarak yenisinin yapılması yerine restorasyon ve onarım çalışması neden tercih edilmemiştir, gerekçesi nedir?

-Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yıkım sürecindeki rolü nedir?

-Köprünün yıkılarak yenisinin yapılmasına, Koruma Kurulu Kararına ilişkin herhangi bir uzman raporu var mıdır, uzmanların, sivil toplum kuruluşlarının ve yurttaşlarıngörüşlerine başvurulmuş mudur?

-2015 yılında Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş köprünün yıkılması hangi kanuni gerekçeye dayandırılmıştır?

-Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihi eserlerin korunması ve restorasyonu konusundaki politikası nedir?