Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, ilgili 5 bakana yazdığı soru önergesinde Yüksekova’ya 50 kilometre uzaklıkta bulunan Dağlıca (Oremar) Köyü’nde yaşanan altyapı sorunlarını meclise taşıdı.

 “KÖYLÜLER YOLLARI KENDİ İMKANLARI İLE ONARDI”

Önergede 21. yüzyılda olmamıza rağmen köyümüz, temel altyapı hizmetlerinden yoksun bir şekilde yaşamını sürdürmektedir. Diyen Bartın, köyde yıllardır herhangi bir yol çalışmasının yapılmadığını hatırlattı.“ Dağlıca köyü yolları, sadece Dağlıca Taburunun önüne kadar yapılmıştır. Köyün diğer yedi mahallesine giden yollarda ise bugüne kadar herhangi bir asfalt çalışması yapılmamıştır. Dağlıca Merkez Mahallesi, Bozkaya Mahallesi, Aşağı İncirli Mahallesi, Yukarı İncirli Mahallesi, Akar Mahallesi, Taşalan Mahallesi ve Terkoğlu Mahallesi'nin yolları, ilkbaharın gelmesiyle ekin yapmak için köye dönen yaklaşık 100 hane tarafından kendi imkanlarıyla onarılmak zorunda kalmaktadır. Bu durum, köy halkının yaşam kalitesini düşürmekte ve ulaşımı zorlaştırmaktadır” dedi.

“KÖYDEKİ SU İHTİYACI KARŞILANMAMAKTA”

Köydeki su sorununa da değinen Bartın, “Köyün su ihtiyacı karşılanamamakta, arazi sulama kanalları ise yıllardır el değmeden bırakılmıştır. Dağlıca Merkez Mahallesi ve diğer tüm mahalleler, içme suyu şebekesinin güçlendirilmemesi ve tarım arazilerinin sulanması için gerekli su kanallarının yapılmaması nedeniyle büyük zorluklar yaşamaktadır. Bu eksiklikler, tarım faaliyetlerini olumsuz etkilemekte ve köydeki yaşam koşullarını zorlaştırmaktadır” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIK HİZMETLERİNİN EKSİKLİĞİ, HALKININ SAĞLIK SORUNLARIYLA BAŞA ÇIKMASINI ZORLAŞTRIYOR”

Bartın Dağlıca köyünde sağlık ocağının bulunmadığını hatırlatarak ”Hastalarımızın ilk tedavisi yapılamamaktadır. Sağlık hizmetlerinin eksikliği, Dağlıca Merkez Mahallesi başta olmak üzere Bozkaya, Aşağı İncirli, Yukarı İncirli, Akar, Taşalan ve Terkoğlu mahallelerindeki köy halkının sağlık sorunlarıyla başa çıkmasını zorlaştırmakta ve acil durumlarda büyük riskler oluşturmaktadır” diye belirtti.

“MAHALELER ENERJİYİ BESLEYECEK YETERLİ ELEKTRİK TRAFOSUNA İHTİYAÇ DUYMAKTADIR”

Önergede Elektrik direkleri ve tellerinin sık sık koptuğunu belirten Bartın,  “Köylüler kendi imkânlarıyla imece usulüyle onarımlar yapmaktadır. Elektrik iletim hatları köyün içinden geçmekte olup, uygun yerlere taşınması gerekmektedir. Bu hatlar koptuğunda köylülerin yaşamını riske atmaktadır. Dağlıca Merkez Mahallesi ve diğer mahalleler, enerjiyi besleyecek yeterli elektrik trafosuna ihtiyaç duymaktadır” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİM GÖREBİLECEĞİ DOĞRU DÜZGÜN BİR OKUL YOK”

Bartın son olarak köyde bulunan okulun ve Caminin onarılması gerektiğini kaydederek ”Dağlıca köyünde çocuklarımızın eğitim görebileceği doğru düzgün bir okul yok, var olan okullar da harabe bir haldedir. Dini ibadetlerini gerçekleştirebilecekleri düzgün camileri yoktur. Bu eksiklikler, Dağlıca Merkez Mahallesi ve diğer mahallelerdeki köy halkının eğitim ve dini ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

Milletvekili Bartın ilgili 5 bakanın yanıtlaması isteğiyle şu soruları sordu:

1. Dağlıca köyü ve mahallelerinde temel altyapı eksiklikleri, köy halkının yaşam standartlarını ciddi şekilde etkilemektedir. Bakanlığınız bu köyde altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi için hangi adımları atmayı planlamaktadır?

2. Dağlıca köyü yollarında asfalt çalışması yapılmaması, köyün ulaşımını zorlaştırmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Bakanlığınız, köy yollarının asfaltlanması ve bakımının yapılması için bir proje veya bütçe tahsisi öngörmekte midir?

3. Köyde su ihtiyacı karşılanamamakta ve sulama kanalları yıllardır el değmeden kalmaktadır. Bakanlığınız, tarım arazilerinin sulanması için gerekli altyapının sağlanması ve su şebekesinin güçlendirilmesi için herhangi bir yatırım veya destek planlamış mıdır?

4. Dağlıca köyünde sağlık ocağının bulunmaması, sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamaktadır. Bakanlığınız, köyde bir sağlık ocağı kurulması veya mevcut sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için hangi önlemleri almayı düşünmektedir?

5. Elektrik direklerinin ve tellerinin sık sık kopması, köyde yaşayanların güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bakanlığınız, köydeki elektrik altyapısının iyileştirilmesi ve güvenliğinin sağlanması için ne tür düzenlemeler yapmayı planlamaktadır?

6. Dağlıca köyünde okul ve cami gibi temel sosyal hizmetlerin eksikliği, köy halkının eğitim ve dini ihtiyaçlarını karşılamada zorluk yaşamalarına neden olmaktadır. Bakanlığınız, bu eksiklikleri gidermek için hangi projeleri veya destekleri sağlamayı planlamaktadır?

7. Köy halkı, yaşadıkları zorlukları ve taleplerini ilgili mercilere iletmekte zorlanmaktadır. Bakanlığınız, köy halkının yaşadığı sorunları çözmek için bir iletişim kanalı veya destek mekanizması oluşturmayı düşünüyor mu?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ