HEDEP'li Parlak, verdiği soru önergesinde,
"Türkiye’de engellilerin toplam nüfusa oranı, TÜİK’in 2011 yılı verilerine göre %6,9’dur. Engelliler Türkiye’de hâlâ sosyal ve ekonomik olarak ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmakta; iş bulmakta güçlük çekmekte, sosyal hayata karışmakta büyük zorluklar yaşamaktadır. Nüfusun %7’ye yakını engelliyken, İş Kanunu’nda kamuda çalıştırılması zorunlu olan engelli oranı %4 olarak belirlenmiştir ki, bu orana bile riayet edilmemektedir. Bakanlığınıza bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı Engelli ve Yaşlı İstatistik Bülteni’nin Temmuz 2023 sayısına göre genel nüfusun işgücüne katılım oranı %53,6 iken bu oran engelli nüfus içinde %22,1 olarak gerçekleşmektedir. Engelli kadınlar söz konusu olduğunda bu oran daha da düşmekte, %12,5 olmaktadır. Engelli bireylere ve ailelerine verilen ekonomik destekler, açlık sınırının bile altında kalmakta, engelliler ve aileleri çok zor ekonomik koşullara maruz bırakılmaktadır. Engelli gençler ve çocuklar eğitim haklarını kullanmakta zorluk yaşamaktadır. Bütün bu sorunların, milletvekili seçildiğim Hakkari ilinde de yaşandığına dair bilgi ve talepler, vatandaşlarımız tarafından iletilmiştir" ifadelerine yer verdi.
Parlak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
*Hakkari’de genel işgücü katılım oranı; engellilerin toplam nüfusa oranı ve engellilerin işgücüne katılma oranları nelerdir?
*Hakkari’de kamu kurumlarında istihdam edilen kişilerin sayısı ve toplam kamu personeline oranı nedir?
Hakkari özelinde kamuda engelli istihdam kotası doldurulmuş mudur?
Kamuda istihdam edilen engellilerin cinsiyet dağılımı ne şekildedir?
*Hakkari’de engelli personel çalıştırma yükümlülüğü olan kaç adet özel işyeri bulunmaktadır? Bu işyerleri çalıştırmaları gereken sayıda engelli personel çalıştırmakta mıdır?
*Hakkari’de engelli çocuklar için yeterince sosyal olanak ve eğitim imkânı bulunmakta mıdır?
Hakkari’de engellilere yönelik eğitim kurumlarının kapasitesi ne kadardır?
*Hakkari’deki toplu taşıma araçları ve sokak ile kaldırımlar engellilerin ulaşımı için elverişli midir?
*Hakkari’de evde bakım desteği alan kaç engelli vatandaş vardır?
*Hakkari’deki ceza ve infaz kurumlarında kaç engelli bulunmaktadır. Cezaevleri engellilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş midir?
*Engelli öğretmen kadrolarına yapılan atamalarda usulsüzlük yapıldığı iddiası doğru mudur? Bu konuyla ilgili daha önce bakanlığınıza yapılmış şikâyet var mıdır?
*Hakkari’de bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezi binasının bir kısmının Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edildiği doğru mudur?
Özel gereksinimli bireylerin bulunduğu bir binada Emniyet güçlerinin de bulunması pedagojik açıdan doğru mudur?