Yerel

Parlak'tan gözaltına alınırken kalp krizi geçiren Mavi ile ilgili soru önergesi

DEM Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak Yüksekova'da gözaltına alındığı sırada kalp krizi geçiren taburcu olduktan sonra da cezaevine götürülen Süleyman Sabri Mavi'nin durumunu meclise taşıdı.

Abone Ol

DEM Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, Yüksekova'da gözaltı sırasında kalp krizi geçiren ve hastaneye kaldırılan sonrasında taburcu edilip Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne götürülen Süleyman Sabri Mavi ile ilgili İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA'nın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Mavi'nin çeşitli hastalıklarla mücadele ettiğini görme ve işitme duyularında zorluk çektiğini ifade eden Parlak"Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 10 Ağustos 2024 günü evinden gözaltına alınan 75 yaşındaki Süleyman Sabri MAVİ, gözaltı işlemi sırasında kalp krizi geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştır. Süleyman Sabri MAVİ, yaşının ileri olmasından dolayı çeşitli hastalıklarla mücadele etmektedir. Görme ve işitme duyularında büyük ölçüde eksiklik yaşayan Mavi, yaşadığı başka hastalıklardan dolayı da yaşamını yatağa bağımlı şekilde geçirmektedir. Resmî kayıtlara göre 75 yaşında olan MAVİ, ailesinin tanıklığına göre biyolojik olarak 85 yaşındadır. Ağır sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışan Mavi’ye uygulanan gözaltı işlemi, sağlık durumunun daha da kötüleşmesine ve kalp krizi geçirmesine yol açmıştır. Kalp krizi geçirdikten sonra hastaneye kaldırılan MAVİ, tedavi süreci tamamlanmadan hastaneden alınmış ve Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderilmiştir. Süleyman Sabri MAVİ, %96 engellilik raporu olan ve yaşamsal ihtiyaçlarını dışarıda bile tek başına yerine getiremeyecek bir kişidir. MAVİ’nin bu durumu bilinmesine rağmen kendisi cezaevine gönderilmiştir. MAVİ’ye yapılan uygulama evrensel insani değerleri hiçe saymasının yanı sıra işkence ve kötü muamele yasağını ihlal etmiştir" ifadelerine yer verdi.

Parlak, İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA'nın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-      Süleyman Sabri MAVİ’nin, kendisine uygulanan gözaltı işlemi sırasında kalp rahatsızlığı yaşamasıyla ilgili başlattığınız bir soruşturma var mıdır?

2-      Süleyman Sabri MAVİ’nin kalp krizi geçirdikten sonra tedavisi tamamlanmadan hastaneden çıkarılması ve cezaevine gönderilmesinin nedeni nedir?

3-      Yüzde 96 engelli olduğu heyet raporuyla sabit olan, en az 75 yaşındaki bir kişinin maruz kaldığı gözaltı ve tutuklanma uygulaması kanunlara uygun mudur?

4-      Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde mutlak olarak belirlenmiş olan işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden kamu görevlileri hakkında adli ve idari soruşturma yürütmek için başlattığınız bir çalışma mevcut mudur?