Psikoterapist Charlotte Fox Weber, insanların hayattan beklentilerine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Weber, 10 yıllık tecrübesine göre 'insanların hayattan beklediği' 9 şeyi sıraladı.

SEVİLMEK

"Sevgi, soyut olabileceği kadar somut da olabilir" diye yazan Weber, şöyle devam etti: "Sevgi, sarılmak eylemi veya 'Seni seviyorum' demek olabilir. Ya da bir şey söylenilmese de sevildiğini hissetmek de olabilir. Sevgi, insanları rahatlatmak ya da bize yardım etmelerine izin vermektir."

ANLAŞILMAK

"Başkaları tarafından anlaşılmak için önce kendimizi anlamalıyız" diyen Weber, şu ifadeleri kullandı: "İnsanların bizim hakkımızdaki görüşleri nasıl görünmek istediğimizle çatıştığında, kendimizi yabancılaşmış ve izole edilmiş hissederiz."

GÜCE SAHİP OLMAK

Güce sahip olma arzusunun hayatı zenginleştirebileceğini yazan Weber, uyarıda da bulundu: "Esnekliği ve ılımlılığı benimseyin. Güç, başkaları üzerinde kontrol sağlamakla ilgili değildir; özgünlük ve otorite ile ilgilidir."

ÖZGÜRLÜK

"Genç biri için özgürlük, ailesinin kısıtlaması olmadan dışarı çıkabilmek anlamına gelebilir. Bir yetişkin için ise bu, çalışma saatlerini istediği gibi ayarlamak anlamına gelir" diyen Weber, şöyle devam etti: "Kendinize ne tür bir özgürlük istediğinizi sorun. 20 yaşındayken peşinden koştuğumuz özgürlük, 60 yaşında sahip olduğumuz özgürlükle aynı olmayabilir."

DİKKAT VERMEK VE DİKKAT ÇEKMEK

Weber, derin ve anlamlı ilişkilerin iyileştirici olabileceğini belirtti ve şöyle yazdı: "Bir arkadaşım bana 'Çok uzun zamandır çocuklarımın gözlerine bakmadım. Hayata o kadar kızdım ki, yarattığım bu güzel şeye dikkat vermeyi unuttum' dedi. Çocuklarına daha fazla dikkat vermek, onun daha az yaralı hissetmesine yardımcı oldu. Daha başarılı hissetmek adına, sevdiğiniz biri için önemli olan bir etkinliğe veya konuya konsantre olun."

YARATICI OLMAK

Bireysel ifade biçimlerinin önemli olduğunu söyleyen Weber'e göre, sadece gözlemlemek ve merak etmek bile, her gün yaratıcı anlara imza atmanızı sağlayabilir: "Kendinizi kusurlu bir şekilde ifade edin. Bir sorunla ilgili bakış açınızı değiştirin."

AİT OLMAK

"Bazen kendinizi yabancılaşmış hissedebilirsiniz. Ama kendin olmanın rahatlığını yaşarsan, ait olmamayı daha kolay, hatta bazen keyifle yaşayabilirsin" diyen Weber, şu ifadeleri kullandı: "Bu her an, hatta tuhaf anlarınızda bile güvende olmakla ilgilidir. Sadece uyum sağlamaya çalışıyorsanız, gerçekten ait olamazsınız."

KAZANMAK

"Ne kadar küçük olursa olsun başarılarınızı onurlandırın" diyen Weber, 'kazanmanın' anlamını düşünmenin faydalı olabileceğini belirtti.

BAĞLANMAK

Bağlanmak için rahatlığın önemine dikkat çeken uzman, şu ifadelere yer verdi: "Travmanız ya da bir utandığınız bir durum varsa, birine karşı açılmak cesaret isteyebilir. Ancak kendinizi güvende ve rahat hissettiğinizde özel hayatınızı başkalarıyla paylaşabilirsiniz." / gazete duvar

Editör: Erkan Çobanoğlu