Yerel

Şemdinli'nin saklı cenneti Çarçela Yaylası neden doğa turizmine açılmıyor?

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Irak sınırında bulunan Aktütün bölgesindeki Çarçela Yaylası güvenlikten dolayı 40 yıldır sivillere kapalıydı.

Abone Ol

NEVZAT ALTER/ YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

 40 yılın ardından Şemdinli ilçesine bağlı  Irak sınırında  bulunan Aktütün bölgesindeki Çarçela Yaylasına çıkan vatandaşlar  saklı cennet Çarçela gölü,  Çarçela dağları  ve Geverok yaylalarını gezerek bu bölgenin doğasına hayran kaldı.

3 Bin 450 rakımlı Çarçela dağının zirvesinden Kuzey Irak kürdistan bölgesinin başkenti Erbil, Musul, Soran ve diğer bölgeleri rahatlıkla görülüyor.

 Yüksekova Cilo Sat dağlarının hemen arkasında bulunan 3 Bin 450 rakımlı Çarçel dağlarında Yüksekova ve Esendere bölgesinin tamamı rahatlıkla görülebilmektedir.   

Geçen yıl Şemdinli halkı ile beraber ilk kez çarçel bölgesine çıkan Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı, Bölgenin saklı bir cennet olduğunu söyledi.

Geçen yıl ilk defa bölgeye gittiklerini ifade eden Saklı: "Burası Atalarımızın yıllarca yayla kültürü ile yaşadığı bir bölgedir. Tabi biz ilk defa geliyoruz ve huzurluyuz. Böyle bir fırsat verildiği için hükümetimize teşekkür ederim. Bu bölge yıllardan beridir güvenlik sebebiyle girilmeyen bölgelerdi. Son iki, üç yıldır buraları görme fırsatımız oldu. Şu anda burada insanlarımız eğleniyor, nefes alıyor ve bu güzellikleri yaşıyor"dedi.

Şemdinli ve Yüksekova Cilo Sat bölgesine yakın olan  Sat göllerinde her yıl yapılan festivaller, geziler, etkinlikler yapılırken neden Çarçela da yapılmıyor?Bu tür etkinliklerin Çarçela’da yapılması bölgenin tanıtımı ve doğa turizmi için çok önem taşımaktadır.

Çarçela’nın Herki bölgesinde yer aldığını anlatan Tahir Saklı, Şöyle konuştu:

“Bölgenin genel ismi Geverok ve Çarçel bölgesidir. Bu bölge Herki mıntıkasında yer alıyor. Meşhur yaylalarıyla bilinir. Sonbahar olmasına rağmen burada her mevsim bahar. Yani burada hiç sonbahar gelmez. Direk kış gelir.Bölgenin turizme kazandırılmasıyla ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Güvenlikten dolayı böyle bir fırsatımız olmadı. Ama bundan sonra hepimize büyük sorumluluk ve iş düşüyor. Burayı mutlaka turizme açmamız lazım. Buralarda hiç kimsenin hiçbir yerde bulamayacağı güzellikler var. İnşallah bu alanları kısa zamanda doğa turizmine açacağız” ifadelerini kullandı.

Bölge halkından Fahri Şakar ise bulundukları yerin Gewerok yaylası olduğunu Çarçela dağının eteklerinde yer aldığını ifade ederek” Burası Karadeniz bölgesinde yer alan uzun göl yaylasına benzetebiliriz. 3 Bin 450 rakımdayız. Şemdinli’nin en yüksek tepesindeyiz. Burada bulunan iki göl var ve etrafı dağlarla çevrili Bir tarafı çiçeklerle çevrili bir tarafı karla çevrili güzel bir coğrafyaya sahibiz Yaklaşık 40 yıldır vatandaşlar buraya gelemiyordu. Buralar boştu uzun zamandır. Buradan Türkiye halkına sesleniyoruz. Türkiye Karadeniz ya da bir Akdeniz’den ibaret değil. Buranın da keşfedilmemiş farklı özellikleri var. Bizim halkımız misafirperver. Gelip burayı görsünler. Bizlerde bu ülkenin bir vatandaşıyız. Devlet büyüklerimizi buraya davet ederek buralarda festivaller yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Geçen yıl özel izin alınarak herki mıntıkasında bulunan Çarçel yaylasına çıkan vatandaşlar Çarçela’da bulunan göllerin başında türküler eşliğinde yaylada halaylar çekip doyası bu bölgenin tadını çıkardı.  Buralara çıkıp bu saklı cenneti görmek isteyen vatandaşlar yetkililerden bu bölgeye çıkıp gezmeleri konusunda gerekli  izinlerin verilmesini istiyor.