Ekonomi

Şenol Babuşcu detayları paylaştı: BDDK'nin kredi ve kredi kartı düzenlemesi ne anlama geliyor?

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, BDDK'nin kredi ve kredi kartı düzenlemesine ilişkin detayları anlattı.

Abone Ol

 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yeniden yapılandırılması ile kredi kartı asgari ödeme tutarının değiştirilmesine ilişkin alınan kurul kararlarını açıkladı.

Kredi kartı dönem borcunun ödenmesi gereken asgari tutarı ödenmemiş olan bireysel kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerinin kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yapılandırılabilecek. Kredi kartı yapılandırma borcunun yüzde 50’si ödeninceye kadar ilgili bankaca kart hamiline tahsis edilen kredi kartlarının limitinin arttırılmayacak.

İHTİYAÇ KREDİSİ YAPILANDIRMA

İhtiyaç kredilerindeki anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlu 1 yıl içinde yapılandırma için başvurabilecek.

KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEME

BDDK, kredi kartı asgari ödeme oranlarını da yeniden belirledi. Kurul kararına göre, limiti 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20'si, 50 bin lira ve üzerinde olanlarda ise yüzde 40 olarak uygulanacak.

KREDİ VE KARTI DÜZENLEMESİ NE ANALMA GELİYOR?

Karar Resmi Gazete'de yayımlanırken, Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, BDDK'nin kredi ve kredi kartı düzenlemesine ilişkin detayları anlattı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Babuşcu, şu ifadeleri kullandı:

"- TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek,

- Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak,

- Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korundu."