Özellikle Siirt’e özgü fıstık ve bıttımdan üretilen ürünlerin yurt dışına ihraç edileceğini belirten Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, daha önce Libya’ya bazı ürünlerin ihracatının yapıldığını aktararak, şu an Orta Doğu ülkelerine ve Avrupa’ya da pazarlamak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Üniversitenin tarım ve hayvancılıkta ihtisas bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Şındak, "Bu çerçevede kimya mühendisliği laboratuvarlarında şu an üniversitemiz tarafından üretilen fıstık ve bıttım ile ilgili ürün çalışmaları bulunmaktadır. Daha önce Libya’ya ihracat yaptığımız ürünleri, diğer Orta Doğu ülkelerine ve Avrupa’ya da pazarlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda oluşturulan ürünler 2,5 - 3 yıldır süren bir çalışmanın sonucudur. Bundan sonraki gelişim, yine aynı şekilde ve aynı hızla arkadaşlarımızın gayretiyle devam edecektir. Laboratuvarda çalışan işçisinden akademisyenlere bütün arkadaşlarıma bu manada teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim yurt dışına göndereceğimiz bir gramlık malzeme veya ürünün manevi bir anlamı vardır" dedi.
Bıttım sabununu yapan ve farklı ürünler üzerinde çalışmalarına devam eden Siirt Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Baytar, bıttım sabununun Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Siirt’te bulunan bıttım yağından elde edilmekte olduğunu aktardı. Bıttımın, fıstığın aşılanmamış hali olduğunu kaydeden Baytar, "Elde ettiğimiz bıttım sabunu saça ve cilde birçok faydası bulunmaktadır. Saçı ve saç derisini besleme özelliği vardır. Özellikle kuru ciltlerin nemlendirilmesinde, egzama ve sivilcelere karşıda kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.