METİN TEK / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Yüksekova’da gökyüzü Sirrokümülüs (Cirrocumulus) bulutlarıyla kaplanırken, taneli yapısıyla dikkat çeken bulutlar gökyüzünde adeta görsel şölen sundu. Nadir görülebilen Sirrokümülüs bulutları bu sefer Yüksekova semâlarında oluştu. Yüksek bulut tipi olan Sirrokümülüs mevsime bağlı düşük sıcaklıklar nedeniyle ortaya çıkarken, buz kristallerinden oluşan taneli yapısı nedeniyle etkileyici görüntüler yansıttı. İlçenin özellikle Büyükçiftlik beldesinin yer aldığı bölgede fazla durması dikkatleri çekerken, gökyüzünde taneli şekliyle görenleri adeta mest etti. Gökyüzünde yaşanan doğa olayının görsel şölenini gören bazı vatandaşlar ellerine cep telefonlarını alarak saatlerce bulutları çektiler.

“Adeta büyüledi”

Gökyüzünde muazzam bir görüntünün olduğunu ifade eden Cem İnce isimli vatandaş, “İlçenin semâlarında taneli bulutlar görüldü. Muhteşem bir görüntü oluştu. Bizde o anı kaçırmamak için hemen kayıt altına aldık. Bunu araştırdığımızda bu bulutlara Sirrokümülüs deniliyor. Nadir görülen bir durum. Yaşanan bir doğa olayıdır. Bu görüntü herkesi cezbetti. Gökyüzü çok güzel göründü" dedi.

‘Sirrokümülüs’ bulutları nedir?

Sirrokümülüs, yüksek seviyede (5–13 km) yer alan bir bulut tipidir.Yüksek irtifalı troposferik bulutların üç ana tipinden biri olan bu bulutlar, görünüş olarak yayılmış ince beyaz parçacıklar gibidir. Bir katman halinde bulunan bu bulutlar, buğday tanesi büyüklüğünde ya da küçük tanecikler halinde olabilir. Sirrokümülüsler, bir arada ya da ayrık olarak, düzenli bir şekil oluşturacak şekilde dizilirler. Sirrokümülüsleri oluşturan parçacıkların genişliği genellikle 1 derecelik yaydan daha dardır. Bu genişlik, kol ileri doğru uzatıldığında yaklaşık olarak serçe parmağı kalınlığına denk gelir.  Konveksiyon olaylarını önceden haber verebileceği gibi, öğleden sonra ve akşam orajlı bir hava kütlesinin habercisi olabilir. Ayrıca sirrokümülüs eğer batıdan gelirse sıcak cephe habercisidir ve 18-36 saat içerisinde yağış başlayacaktır.

Çok saydam bir yapıya sahiptir ve bu nedenle zaman zaman görülmesi zorlaşabilir. Saydamlıkları yüksek olduğu için herhangi bir gölgelemeye neden olmazlar. Harika bir görünüme sahip sirrokümülüsler, meteoroloji severler için zaman zaman çok güzel görüntülere yol açarlar.

Editör: Erkan Çobanoğlu