Gündem

Suriye'de son durum: 'Halep ve İdlib'deki çatışmalarda ölü sayısı 300'ü aştı'

Suriye Devlet Başkanı Esad'dan ilk açıklama dün akşam geldi. Ordu ile çatışan cihatçı grupların Halep ve İdlib'in ardından Hama'ya ilerlediği belirtildi. Suriye'de yaşanan son gelişmeler şöyle...

Abone Ol

Suriye'de ordu ile Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı grupların çatışmaları 27 Kasım'dan bu yana devam ediyor. Suriye ordusu onlarca askerin öldürüldüğünü duyururken, Halep'e giren silahlı grupların kentin büyük bir bölümünü kontrol ettiği ileri sürülüyor. Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) da HTŞ liderliğindeki gruplarla beraber hareket ediyor.

Suriye ordusu ile silahlı gruplar arasındaki çatışmalar, HTŞ'nin Halep'in kuzeybatısında bazı köy ve kasabaların kontrolünü ele geçirdiğinin bildirilmesiyle başlamıştı. Rusya ve Suriye hava kuvvetlerinin güney İdlib'deki sivillere yönelik artan saldırılarına yanıt verdiklerini söyleyen cihatçı gruplar, "Saldırıyı Püskürtme Operasyonu" başlattıklarını açıklamıştı.

SURİYE ORDUSU 'KARŞI TAARRUZ' İÇİN GERİ ÇEKİLDİKLERİNİ DUYURDU

Dün bir açıklama yapan Suriye ordusu, Halep'te 'stratejik bir geri çekilme' planlandıklarını duyurmuştu. Karşı taarruza hazırlanan askerlerin, belirli noktaları terk ettiği belirtilmişti. Açıklamada, "Silahlı kuvvetlerimiz, saldırıyı durdurmak için 100 kilometreyi aşan bir hat boyunca yoğun çatışmalara girdi ve bu çatışmalarda onlarca askerimiz şehit oldu, bazıları yaralandı" ifadelerine yer verilmişti

HAVALİMANINDA ÖNCE SDG, SONRA CİHATÇILAR KONTROLÜ ALDI

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise ordunun çekilmesiyle beraber Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Halep Uluslararası Havalimanı'nın kontrolünü aldığını ileri sürmüştü. Syria TV'ye konuşan kaynaklar da, SDG'nin Suriye ordusuyla birlikte Halep Uluslararası Havalimanı'na girdiğini söylemişti.

Bundan birkaç saat sonra ise, cihatçı gruplarına Halep Uluslararası Havalimanı'nı da ele geçirdiği bildirildi.

İDLİB'İN TAMAMI ELE GEÇİRİLDİ' İDDİASI

Öte yandan, Reuters'a konuşan kaynaklar ise cihatçı grupların İdlib'deki stratejik önem taşıyan Maarat El Numan kentine girdiğini ve İdlib'in tamamının silahlı grupların kontrolüne geçtiğini iddia etti.

CİHATÇILAR HAMA'YA İLERLEDİ

Cihatçıların, Halep ve İdlib illerinin ardından Hama'ya yaklaştığı haberleri de kamuoyuna yansıdı. Hama'nın kuzeyindeki Taybetul İmam, Keferzeyte, Keferenbude, Hilfeye, Kaletmadik, Latamine, Soran, Kirnez, Mardes, Hammaiyet ve Termele yerleşimlerin ele geçirildiği ileri sürüldü. Grupların, Hama'nın en önemli ilçelerinden biri olan M5 kara yolu üzerindeki Morik ilçesini de aldığı iddia edildi.

RUSYA, SURİYE ORDUSUNA DESTEĞİ SÜRDÜRÜYOR'

Bu süre zarfında, Rusya'dan da Suriye yönetimine destek açıklamaları geldi. Geçtiğimiz günlerde Halep ve İdlib'de yaşananlara ilişkin konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Halep ve çevresindeki durum, Suriye'nin egemenliğine yönelik bir saldırıdır" dedi. Moskova'nın Şam'a 'ek askeri yardım' sözü verdiği de belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada ise, Rusya Hava Kuvvetleri’nin Suriye ordusuna desteği sürdürdüğü kaydedildi. Hava kuvvetlerinin cihatçı grupları hedef alan saldırılar düzenlediği aktarıldı.

HAKAN FİDAN, 'DAHLİMİZ YOK' DEDİ 

Ankara'dan son gelişmelere ilişkin açıklama Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından yapıldı. Türkiye’nin Halep’te süren çatışmalara müdahil olmadığını söyleyen Bakan Fidan, Suriye sınırında gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı. Bakan Fidan, “Yeni bir göç dalgasını tetikleyecek hiçbir aksiyona girişmeyiz” dedi. Fidan ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

DARBE İDDİASI VE ESAD'DAN İLK AÇIKLAMA

Suriye Devlet Başkanı Esad'dan da ilk açıklama dün akşam geldi. Esad, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayid Al Nahyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Esad ve Nahyan'ın Suriye'deki son gelişmeleri ve bölgesel konuları ele aldıkları belirtildi. 

Açıklamada, "Başkan Esad görüşmede Suriye'nin istikrarını ve toprak bütünlüğünü tüm teröristlere ve onları destekleyenlere karşı savunmaya devam ettiğini; müttefikleri ile dostlarının yardımıyla onları mağlup ve yok etme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı" denildi.

Esad'dan gelen açıklamayla eş zamanlı olarak, 'Şam yönetimine darbe yapıldığı' iddiası da sosyal medyada dolaşıma girmişti. Esad'ın açıklamasıyla beraber bu iddia da yalanlanmış oldu. 

HTŞ LİDERİ COLANİ, RUSYA SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI

Kamuoyuna yansıyan başka bir haber ise HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani'nin Rusya'nın hava saldırısında öldürüldüğü iddiasıydı. Sosyal medyada, Colani'nin enkaz altında kaldığı anları gösterdiği iddia edilen görüntüler dolaşıma girdi. Görüntülerin yapay zeka ile üretildiği belirtildi.

SOHR: ÖLÜ SAYISI 300'Ü AŞTI

Öte yandan SOHR, Halep ve İdlib kırsallarında yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 327'ye yükseldiğini ileri sürdü. SOHR'a göre HTŞ'den 155 kişi, Türkiye'nin desteklediği SMO'dan ise 28 kişi öldürüldü.

SMO, SDG'NİN KULLANDIĞI GÜZERGAHLARI HEDEF ALIYOR

Son olarak ise "Özgürlük Şafağı" adlı operasyonla çatışmalara katılan SMO, Suriye ordusuyla çatışırken diğer yandan SDG'nin bulunduğu yerler ve kullandığı güzergahları hedef alıyor. Özellikle, YPG’nin Menbic’ten El Bab’ın güneyindeki koridoru kullanarak Halep’in Kürt mahalleleri ve Tel Rıfat’a sevkiyat yapmasını önlemeye çalıştığı belirtiliyor. AA'nın aktardığına göre Türkiye'den güvenlik kaynakları, “SMO, PKK/YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında terör koridoru oluşturma planına karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlatmıştır” diyor.