BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ

YÜKSEKOVA - Yüksekova’ya bağlı Vezirli Köyü tesbih böceği istilasına uğradı. Evlerinden kürekler ile böcek temizleyen köy sakinleri, böcekler ile mücadelede yetersiz kaldıklarını kaydederek yetkililerden destek bekliyor. 

Böcek istilasının köydekilere kabus yaşattığını kaydeden Nurhan Soydan, “Yaklaşık 2 haftadır evde böcekler var. Toprağın içinden sürü halinde geliyorlar. Köyün neredeyse bir kısmı bu halde. Mahallecek zor durumdayız. Bu böcekler çabuk ürüyorlar. Yataklarda, yastıkların altında, duvarlarda, tavanda, kısaca her yerdeler. Birçok kez evi ilaçladık ama tekrar gelmeye başladılar. Yetkililer de aynı şekilde geldi ilaçlama yaptılar ama hiç bir işe yaramadı” ifadelerini kullandı.

TESBİH BÖCEĞİ NEDİR ?

Saksı bitkilerine zarar veren böcekler arasında yer alan tesbih böcekleri, nem ve rutubet olan yerlerde yaşamını kolaylıkla sürdürebilmektedir. Bu böcekler bodrum katları başta olmak üzere mahzen, depo, su borusu kenarlarında, evlerin mutfak ve banyolarında yaşamaktadırlar. Tespih böcekleri, tehdit durumlarında ve kendilerine dokunulduğunda savunma amaçlı top haline gelirler. Bu özellik onların tespih ya da top böceği ismini almasına sebep olmuştur.

Editör: Erkan Çobanoğlu