Yerel

Hakkarili kadınlar geleneksel kilim dokumacılığını Trakya’da yaşatıyor

Trakya Hakkarililer Derneği Hakkari’nin geleneksel kilimini yaşatmak ve kadın istihdamını sağlamak için Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde kilim atölyesi kurdu.

Abone Ol

VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Hakkari'de asırlardır kadınların koyun yünü ve kök boya kullanarak hazırladıkları ipleri ilim ilim dokuyarak yaptıkları Hakkari kilimi, Trakya Hakkarililer Derneği tarafından Çerkezköy’de açılacak olan kilim kursu ile bölgede yaşatılacak. 

Trakya’da yaşayan Hakkarili 148 kadına istihdam sağlayan kursta, Hakkari kilimine işlenen canbezar, sehvani, gülsarya, herki, samari, luleper, simkubik, cilgul, gulhezar, halitbey, keskener, sine, gülçin, gülsivan, hevçeker gibi  motifler gösterilecek.

Haftanın 3 günü düzenlenen kurs Hakkari Trakya Derneği binasında veriliyor.

Hakkari kilimlerini Tekirdağ ilimizde gün yüzüne çıkartmayı hedefliyoruz. 

Hakkari kilimini Tekirdağ'da tanıtmak ve aynı zamanda Hakkarili kadınlara istihdam sağlamak amacıyla açtıklarını belirten Trakya Hakkarililer Derneği Başkanı Servet Yağmur, "Trakya Hakkarililer Derneği öncülüğünde açmış olduğumuz kilim atölyemiz de ilk etapta bir usta öğretici kadın arkadaşımız olmak üzere 15 kursiyer öğrencimiz bulunmaktadır. İkinci etapta 2 usta öğretici 30 kursiyer kadın ve son etapta 5 usta öğretici 100 kursiyer kadın arkadaşımızla beraber Hakkari kilimlerini Tekirdağ ilimizde gün yüzüne çıkartmayı hedefliyoruz. Çerkezköy Kaymakamlığı ve Çerkezköy Halk eğitim müdürlüğünün onayı ile her çarşamba perşembe ve cuma günlerinde saat 13:00 ila 17:00 arasında kurs verilmektedir. Kilim atölyemiz şuan aktif çalışmaktadır. Önümüzde ki günlerde atölyemizin tanıtımı için de bir açılış düzenlenecektir. Burada ki amacımız Hakkari kilimlerini Tekirdağ da gün yüzüne çıkartmaktır” dedi

“ELDE EDİLEN GELİR KADINLARA AİT OLACAK”
Son olarak kadınların kendi ayakları üstünde durabilmelerindeki önemine vurgu yapan Yağmur, kursun kadınlara ekonomik imkan sağladığını ve satılan ürünlerden elde edilen gelirin kadınlara ait olduğunu söyledi.