Eğitim

Üniversite tercihlerine maliyet engeli

Üniversite tercihleri 5 Ağustos’a kadar devam ediyor. Adaylar ise okul tercihlerinde önceliği maliyetlere bağlı olarak yapmaya başladı.

Abone Ol

Üniversite sınavlarında barajların kaldırılması ile birlikte katılım rekoru kırılan 2022 YKS’de, tercih maratonu devam ediyor… Artan maliyetler ise tercihleri etkiliyor…

Üniversite sınavının ardından başlayan tercih maratonu 5 Ağustos’a kadar devam edecek. Aday öğrenciler tercihlerini yapmaya devam ederken, ev kiralarında ve yurt ücretlerinde yaşanan fahiş artış ise tercihlerde karar vermede etkili olmaya başladı. Aday öğrenciler tercihlerinde istedikleri bölümden ziyade masrafların altından kalkıp kalkamayacaklarını düşünerek tercih listelerini oluşturuyor.

YURT FİYATLARI ORTALAMA YÜZDE 65 ZAMLANDI

Adayların tercih maratonu devam ediyor. Adaylar, tercih yaparken üniversitelere, bölümlere, iş imkanlarına dikkat ederken bunlara birde son yıllarda artan maliyetler nedeniyle barınma da eklendi. Ev kiraları ve yurt masraflarında yaşanan artış birçok öğrencinin tercihlerini etkilerken, birçok öğrenci, yüksek barınma ücretleri nedeniyle sınırlı alanda tercihlerini gerçekleştirdi. Aday öğrencilerin bazıları ise ailesinin olduğu şehirde okuma kararı aldı. Türkiye genelinde yurt ücretleri ortalama yüzde 65 oranında artarken, bazı bölgeler de bu artış yüzde 100’ü de aştı. İstanbul’da özel yurt fiyatları 15 bin TL ile 100 bin TL arasında, Ankara’da 16 bin TL’den 100 bin TL arasında fiyatlar açıklandı.

Ekonomik gidişatın tercihlerde ki etkilerine ilişkin gazetemize konuşan Psikolojik Danışman İlhan Koç, öğrencilerde oluşan kaygı ile tercihlerde hataya yönelme ihtimalinin daha da arttığına dikkat çekerek, “Ekonomik durum öğrencinin tercih sürecinde yüksek kaygı duymasını bu süreçte yaşadığı stres ise doğru karar vermesine engel oluşturuyor. Doğru tercihin ilk basamağı seçeceği okul ve mesleğin kişinin yaşamında ki anlamına, değerlerine, kişiliğine uygunluğuna göre olması gerekirken öncelik ekonomik kaygılarla karar verme olunca tercihlerde daralma ve kendini istemediği alanlarla ilgili zorunlulukta hissetme duygusu oluşturuyor. Tercihlerde büyük illerde yığılma olurken, bu yığılma okumaya istekli olan öğrencilerin ekonomik yetersizlikleri nedeniyle daha düşük alandaki üniversitelere veya alanlarının dışında tercih yapmalarına neden oluyor” dedi.

EKONOMİ KAYGISI İLE YAPILAN TERCİH OLUMSUZ ETKİLİYOR

Tercih yapan üniversite öğrencilerinde okurken yaşayacağı ekonomik sorunlar gibi okuduktan sonra yaşayacağı iş bulma sürecinin kaygısının da baskı oluşturduğunu ifade eden Koç, bu tercihler ile de gençlerin motivasyonunda düşüşün yaşandığına dikkat çekerek, “Gençlerin, üniversite tercihlerini yaparken en büyük kaygısı mezuniyet sonrası iş bulma korkusu ve kaygısı idi. Şimdilerde ise maliyetlerinin yükselmesi istediği alanı okuyamama, istediği üniversiteyi kazansa dahi gidip mezun olacak derecede ekonomik imkanlara sahip olamaması gibi nedenlerle iş garantisi olan, ekonomik anlamda zorlanmadan daha rahat okuyabileceği üniversite ve bölümlere yönelimin artmasına neden oluyor. Ekonomik zorunluluklarla verilen bu kararlar gençlerin motivasyonlarında düşüş ve tatmin düzeylerinin yetersiz olması, yaşam enerjisinin ise düşük olmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

KYK YURTLARINDA, YERLEŞİLEBİLİRSE 500 İLE 800 TL ARASINDA ÜCRETLER DEĞİŞİYOR

Özel yurtlarda durum böyle iken, barınma sorunları ile gündeme gelen KYK yurtlarında ise gözler kontenjanlarda. Kredi Yurtlar Kurumundan (KYK) alınan bilgiye göre, Türkiye geneli ve KKTC’de 776 yurt bulunurken, bu yurtların kapasitesi 771 bin 174 olduğu ifade edildi. KYK yurtlarında gerçekleştirilen son zamlar ile fiyatlar 500 ile 800 TL arasında değişiyor. / milli gazete