YÜKSEKOVA

Vali Ali Çelik,  Yüksekova'da Deprem için stoklanan Çadır sayısını açıkladı

Hakkari Valisi Ali Çelik, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında düzenlenen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme Konulu Video Konferans Toplantısında Hakkari ve Yüksekova'da stoklanan çadır sayısını açıkladı.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Kurulu tarafından afet risk farkındalığını artırmak amacıyla ilan edilen ve her yıl 13 Ekim'de kutlanan "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" kapsamında İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında 81 il valisi ile eş zamanlı Video Konferans toplantısı gerçekleştirdi.

Valilik toplantı salonundan düzenlenen toplantıda konuşan Vali Ali Çelik, il düzeyinde afet risklerini azaltmaya yönelik sürdürülen çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İçişleri Bakanlığı ve AFAD koordinesinde İl Risk Azaltma projesi kapsamındaki risklerin düzenli olarak kontrollerini sağlamaya çalıştıklarını belirten Çelik bu konu ile ilgili ocak ve haziran ayında iki ayrı toplantı yaptıklarını söyledi. 

Vali Çelik, toplantı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplantıda ele alınan konular ve Hakkari'de afet risklerinin azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

Kentin birinci deprem kuşağında yer aldığını ve afetlere hazırlıklı olmanın bu işin en temel paradigması olduğunu belirten Çelik, "Bunun için depreme dayanıklı kentler ve evler inşa etmek lazım. Zeminin kötü olduğu kent merkezi ve ilçelerinde afete maruz 44 bölge yerleşime kapalı alan olarak ilan edilmiş. Bu gerçeği vatandaşların da bilmesi gerekiyor. Bu bölgelerde kesinlikle yapılaşmaya gidilmemeli. Buraların bir ana önce vatandaşların da bilmesi gerekir. Sorunlu alanlarla ilgili denetimleri AFAD İl Müdürlüğü, belediyeler ve İl Özel İdaresi'nin yapması gerekir. Dağlık bölge olduğu için sel ve çığ riski de bizim için en önemli güncel riskler. Onun için de dere ıslahları ve gerekiyorsa çığ tünelleri, çığ bölgelerinde önlem alanları yapmak da bize düşen bir görev. Bunları gerçekleştirmek için bizim yapmamız gereken yaklaşık 240 eylem var. Bunun yanı sıra, Yüksekova ilçesi Gürdere köyünde toprak kaymasını önlemek için bir proje hazırlandı ve bu projeye ait ödenek AFAD’dan sağlandı. Depremle ilgili vatandaşlarımızın gündeminde olan bir diğer konu ise, deprem olursa uzakta kalırsak yardımın nasıl ulaşacağı ve geçici barınma sürecinin nasıl karşılanacağıdır. Bu konuyu da özel gündemimizde değerlendirdik. İçişleri Bakanlığımız ve AFAD’ın desteğiyle lojistik depo yapılması konusunu gündeme aldık. Şu anda zemin etütleri yapıldı, proje çalışmaları devam ediyor. Hakkâri Merkez’de bütün yardım malzemelerinin konulacağı Otluca’da bir lojistik depo yapılacak. Projesi biter bitmez ihalesi gerçekleştirilecek. Aynı bölgede 1000 konteynerden oluşan bir konteyner kent inşa edilecek, bu çalışmanın proje aşaması da devam ediyor. Benzer çalışmalar Yüksekova ilçemizde de yapılacak.

‘’Hakkâri Merkez’de 2000’e yakın, Yüksekova’da ise 3600’e yakın çadır kamu kurumlarımıza ait depolarda stoklandı.’’

Bir diğer önemli başlık ise ihtiyaç halinde geçici barınma için çadır stoklarıdır. Hakkâri Merkez’de 2000’e yakın, Yüksekova’da ise 3600’e yakın çadır kamu kurumlarımıza ait depolarda stoklandı. Ayrıca, arama kurtarma ekipleri kapsamında 1800 kişiden oluşan 56 arama kurtarma timi oluşturuldu. Bu timlerin ihtiyaç duyduğu bütün ekipmanlar satın alınarak Hakkâri’ye getirildi. Ekiplerimizin sorumlu olacağı alanların planlaması yapıldı ve ilk müdahale edilmesi gereken alanlar belirlendi. ’’ Dedi.

Düzenlenen toplantıya Vali Ali Çelik’in yanı sıra, Vali Yardımcıları Buğra Karadağ, Tayyar Emre Mahmutoğlu ve Abdulkadir Işık, AFAD İl Müdürü Resul Karadeniz, AFAD ilgili birim yetkilileri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Vekili Cengiz Adıgüzel yer aldı.