Van'da etkili olan sağanak yağış sel ve su taşkınlarına neden oldu. Van Büyükşehir Belediyesi, VASKİ ve ilçe belediyelerine bağlı ekipler, yurttaşların mağduriyetlerini gidermeye çalışıyor.
Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan ve beraberindeki DEM Parti heyeti, çalışmaları yerinde takip etti. Heyet ilk olarak sel ve su taşkınlarına maruz kalan Saray ilçesi Karahisar (Qerehîsar) Mahallesini ziyaret etti.
Burada mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileklerini ileten heyet, 7 farklı noktadan mahalleyi basan sel sularının geldiği dere yataklarında detaylı inceleme yaptı. Mahallede yapılan çalışmaları da yerinde takip eden Eşbaşkan Abdullah Zeydan, kısa bir açıklama yaparak, DSİ basta olmak üzere ilgili kurumları göreve davet etti.
‘Buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor’
Karahisar (Qerehîsar) Mahallesi’nin derhal afet bölgesi ilan edilmesi ve mahallenin taşınması gerektiğini ifade eden Eşbaşkan Zeydan, "Öncelikle son birkaç gündür hem Saray’da hem Başkale’de hem de İpekyolu ilçemizde meydana gelen taşkınlardan dolayı halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hep söylüyoruz biz afetlerin önüne geçemeyiz. Fakat alacağımız tedbirlerle bunların etkilerini en aza indirebiliriz. Bizim görevimiz de budur. Ancak özellikle Karahisar köyünde bu yıl üçüncü sel felaketi ve bizim de buraya üçüncü gelişimiz. Elbette köyün durumu, konumu aslında biraz yerleşmeye müsait olmayan bir noktadadır. Taşkın risklerinin sınırları içerisinde olan yapılaşmalar da var. Şunu belirtelim ki hükümet tarafından, devlet tarafından bu köyün hızlı bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi, yeni bir yerleşim yerinin köylülere, vatandaşlara oluşturulması gerekiyor. Bunun da hızlı bir şekilde gerçekleşmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyla ilgili raporlarımızı, tutanaklarımızı hızlı bir şekilde ilgili kurumlara göndereceğiz. Maalesef burada Devlet Su İşleri’nin sorumluluğunda olan derelerde ıslahın olması gerektiği kadar yapılmadığını da görüyoruz” dedi.
‘Büyükşehir Belediyesi olarak üstümüze düşen her şeyi yapacağız’
Özellikle burada yapılan çalışmaların yetersiz olduğunun da altını çizen Eşbaşkan Zeydan, şunları söyledi: “Buradaki tahkimat duvarlarının yetersiz ve güçsüz olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Özellikle diğer vadilerden, köyün içerisine akan taşkınlarda da sel sularını önleme bentlerinin de standartlara uygun yapılmadığını ve bu bentlerin önlerinin, arkalarının DSİ tarafından temizlenmediğini gördük. Dolayısıyla eğer temizlenme işlemleri standartlara uygun yapılsaydı sel kırıcı, taşkın kırıcı bentlerin arkasındaki molozlar alınsaydı, vatandaşlarımız da bu kadar zarar görmezdi. Dolayısıyla burada özellikle bir kez daha çağrı yapıyoruz; Bir an önce bu köyün afet bölgesi ilan edilmesi ve taşınması konusunda hızlı bir şekilde işlemlerin yapılması gerekiyor. Çünkü burada bin 500'e yakın nüfus yaşıyor. Buradaki insanlarımızın, vatandaşlarımızın hiçbir şekilde bir can güvenliği yok. Bizler burada halkımızın yanındayız. Halkımızın maddi manevi sıkıntılarını, zararlarını giderme adına Büyükşehir Belediyesi olarak üstümüze düşen her şeyi yapacağız. Burada sorumluluğumuz alanı içerisinde olmamasına rağmen bütün gücümüzle bütün iş makinalarımızla halkımızın yanındayız. Yaraları sarma adına halkımızla birlikteyiz.”
Başkale ilçesine geçen heyet, 2021’de yaşanan depremlerden de etkilenen Ömerdağı Mahallesinde yurttaşlarla bir araya geldi.
Burada da kısa bir konuşma yapan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, depremin oluşturduğu mağduriyetlerin henüz tam anlamıyla ortadan kaldırılmadığını belirterek, hem bu mağduriyetin hem de DSİ kanallarındaki ihmallerin biran önce ortadan kaldırılması için çağrıda bulundu.
Eşbaşkan Zeydan, şöyle konuştu: “Bizler Büyükşehir Belediyesi ve Başkale Belediyesi olarak halkımızın hizmetindeyiz. Bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. Kendi sorumluluk alanlarımızla ilgili bütün sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bundan sonra da getirmeye devam edeceğiz. Biz tekrar bütün arkadaşlarımız adına halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Devlet Su İşleri sorumluluğunu yerine getirmiyor. Vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet yaşıyor. Biz buradan hükümete bir çağrı yapıyoruz; DSİ’nin yetkilerini büyükşehir belediyelerine devredin. Devlet Su İşleri’ne aktardığınız, özellikle dere ıslahlarıyla ilgili bütçeyi büyükşehir belediyelerine aktarın ve yetkiyi büyükşehir belediyelerine verin. Biz halkımızın bu mağduriyetlerini çok kısa sürede giderelim.”