Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari Milletvekili Öznur Bartın,Yüksekova’da birçok mahallede yaşanan internet erişimi sorunu ve bu nedenle sınavlara hazırlanan öğrencilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. 

Bartın önergede ilçenin Eski Kışla Mahallesinde İnternet hatlarının bulunmadığını ve mahallede yaşayan öğrencilerin yıllardır internet sıkıntı yaşadıklarını ayrıca gerekli tüm mercilere başvurmasına rağmen mağduriyetlerinin giderilmediğine dikkat çekti. 
Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi: 
“2016 yılından bu yana ilçe genelinde başlatılan altyapı ve üst yapı çalışmaları ile birçok eksik giderilirken internet için atılan adımlar yetersiz kalmış ana caddeler üzerinde yoğunlaştırılan çalışmalar ara sokakların ihmal edilmesine neden olmuştur.  
İlçenin Eski Kışla Mahallesi Değirmen Caddesi üzerinde bulunan ara sokaklarda yaşayan yurttaşların arasında internetin olmaması nedeniyle sınavlara hazırlanmakta zorlanan öğrenciler bulunmaktadır. KPSS ve Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler sabit internet hatlarının çekilmemesinden kaynaklı mağduriyet yaşamaktadır. Konuyla ilgili birçok kez dilekçeler verilmesine rağmen yurttaşların mağduriyeti giderilmemiştir. Kpss ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler yıllardır internet altyapısı bulunmadığı için evlerine internet çekememekte kendi imkânlarımla kitaplardan ders çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Yurttaşlar 2017’den beri gerek Hakkâri’deki gerek Yüksekova’daki Türk Telekom’a başvuru yapmalarına rağmen 7 yıldır bu sorun hala çözüme kavuşturulmamıştır”. 

Milletvekili Bartın Bakan Uraloğlu’nun yanıtlaması isteğiyle şu soruları sordu:

1. Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Değirmen Caddesi üzerinde bulunan ara sokaklarda internet hatlarının bulunmadığından Bakanlığınız haberdar mıdır?
2. Yurttaşların 2017’den bu yana yaptığı başvuruların yanıtsız kalmasının gerekçesi nedir?
3. Bakanlığınızın söz konusu bölgede gerekli çalışmaların başlatılması için yürüteceği çalışmalar nelerdir?
4. Söz konusu internet sorunu ne zaman çözüme kavuşturulacaktır?
5. İnternet altyapısı olmaması nedeniyle mağduriyet yaşayan öğrenciler için geçici çözümler (örneğin, ücretsiz mobil internet hizmetleri, alternatif eğitim yöntemleri) sunulması planlanmakta mıdır?
6. İnternet erişiminde yaşanan sıkıntıların Yüksekova genelindeki eğitim, sağlık ve ticaret üzerindeki etkileri hakkında bir inceleme yapılmış mıdır? Eğer yapıldıysa, sonuçları nedir?
7. Yüksekova ilçesinde internet hatlarının bulunmadığı sokak, cadde ve bölge sayısı kaçtır? Varsa bu bölgelere internet altyapısı ne zaman sağlanacaktır?
8. Bakanlığınızın internet altyapısı olmayan bölgelere öncelik verme planı var mıdır? Varsa, Hakkari/Yüksekova bu plan dahilinde hangi sırada yer almaktadır?
9. Yüksekova ilçesinde internet altyapısının bulunmadığı diğer mahalleler ve sokaklar için de benzer projeler başlatılacak mıdır?
10. Yüksekova ilçesinin genel internet altyapısı konusunda Türk Telekom ile Bakanlığınız arasında herhangi bir iş birliği veya koordinasyon eksikliği söz konusu mudur?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ