Yüksekova'nın şehir merkezinden geçen ve Yeşildere mahallesi’nden başlayıp çarşı merkezini geçerek Zap Deresi’ne ulaşan Büyükçay deresi’ne bilinçsizce atılan poşet, moloz yığınları, pet ve cam şişe, gıda ambalajı gibi çöpler, görsel kirliliğin yanı sıra deredeki balık türlerinin üremesini ve yaşamını da olumsuz etkiliyor.

2021 yılında Büyükbay deresi’ne ıslah ve düzenleme çalışması yapılmasına rağmen 3 yıl içerisinde derenin içi ve çevresi çöp ve inşaat atıkları ile doldu taştı.

Büyükçayderesi

Konuyla ilgili Yüksekova Halkın Sesi ’ne açıklamalarda bulunan Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, derenin kirli ve bakımsız görüntüsünün şehir merkezine yakışmadığı söyledi.

“BU DEREYİ YÜKSEKOVA’NIN GERDANI OLARAK PAZARLAMAMIZ LAZIM”

Çoğaç ilkbahar ayında Vali Ali Çelik’in dereyi temizleteceğine dair söz verdiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Yüksekova’nın içinden geçen bu muhteşem derenin artık bu memlekete birer katma değer sağlaması gerekiyor. Buda dereyi temizleyip, çevresini düzenleyerek mümkün olacaktır. Bu dereyi Yüksekova’nın gerdanı olarak pazarlamamız lazım. Türkiye’de 5-6 şehirde böyle bir dere geçiyor. Bizde böyle bir dereye sahibiz ama maalesef nimetlerinden yararlanamıyoruz. Geçen sene 2023 yılında sayın valimiz Yüksekova’yı ziyaret ettiğinde bu dereyi gösterip temizletilmesini ve modern bir görünüme kavuşturulmasını istemiştik. Kendileri de sezonu açıldığında bize hatırlatın dereyi temizleteceğiz demişlerdi. Bizde tekrar hatırlatmak istedik. Sayın valimize, Devlet Su İşlerine ve il DSİ’ye derenin kirliliğini göstermek istedik. Deremizin hali içler acısı. Çok kirli biran önce temizletilip çevresinin düzenlenmesi lazım” dedi.

1-557

“BU DEREYE İHTİYACIMIZ VAR”

‘DSİ ile ortak çalışma yürüterek deremiz modern ve çevre dostu bir görüntüye kavuşacaktır’ diyen Çoğaç, “ Deremizin içerisinde birçok canlı ve balıklar var . derede bentler ya da ufak göletler yapılırsa muhteşem bir görüntüye kavuşur. Şunu da belirtmek istiyorum. Dere de sadece çöpler değil, moloz yığınları da var. Bunlar yıllardır kaldırılmadı. Aşağıda tam bir kargaşa ve yığılma alanı var.  Bunların da alınması lazım. Bu dereye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

6-161

Gever Yüksekova Büyükçayderesi

Büyükçay Deresii

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ