Gün geçtikçe büyüyen ve gelişen Yüksekova ilçesinde tek hastanenin bulunması ve bünyesinde ‘Anjiyo Ünitesi’ ve Adli Tıp Kurumu’nun olmaması vatandaşların sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Şemdinli ve Derecik ilçeleriyle Esendere beldesi başta olmak üzere toplam 200 bin nüfusa sahip bölgeye hizmet veren Yüksekova’da kalp ve damar rahatsızlıkları olan vatandaşlar Hakkari ve Van’a sevk edilirken ölen vatandaşlar ise otopsi işlemleri için Hakkâri’ye götürülmek zorunda kalıyor.

Yüksekova’daki sağlık sorunlarını değerlendiren Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, öne çıkan 2 soruna dikkat çekti.

“BU HİZMETİ VATANDAŞ DEĞİL DEVLET YAPACAK”

İlk olarak Yüksekova’da Anjiyo Ünitesi’nin olmadığını ve hastaların başka şehirlere gitmek zorunda kaldığını kaydeden Canan, “Geçmişte de altını çok çizdik. Sağlık anlamında büyük sıkıntılarımız var. Bazı sorunlar çok öne çıkıyor. Bunları sık sık dile getiriyoruz. Çözüme kavuşana kadar da dile getirmeye devam edeceğiz. Anjiyo ünitesi için bas bas bağırdık. Birçok insanımız yollarda hayatını kaybetti. Hakkari’de Anjiyo Ünitesi var ama Derecik ’te, Şemdinli’de, Esendere’de ya da köylerde kalp  krizi geçiren vatandaşlarımız önce Yüksekova’ya getirilir. Kalp Doktoru veya kardiyolog ’un yeterli teçhizatı olmadığı için müdahale edemiyor. Hasta mecburen Hakkâri’ye götürülüyor. Yollarımız zaten başlı başına sıkıntı. Hastalarımız yüzde 90’ı ambulansla Hakkâri Devlet Hastaneye götürülene kadar yolda hayatını kaybediyor.  Buradan çağrımız şudur: Yüksekova’ya mutlaka anjiyo ünitesi kurulması gerekiyor. Bu bir zorunluluktur. Bu hizmeti vatandaş değil devlet yapacak. Dolayısıyla bir an evvel nüfusu 200 bini bulan ilçemize anjiyo ünitesi getirilmelidir ”dedi.

“ADLİ TIP MERKEZİ’NİN YÜKSEKOVA’DA OLMASI GEREKİYOR”

Başkan Canan, İlçede Adli Tıp Kurumu’nun olmaması nedeniyle Yüksekova Şemdinli  Derecik ilçeleri ile Esendere beldesinde vefat eden vatandaşların Hakkari’ye götürülmek zorunda kalındığını hatırlatarak, “Adli Tıp Merkezi’nin Yüksekova’da olması gerekiyor. Burada vefat eden insanları Hakkari’ye götürüp otopsi yaptırıp getirilmesi aileye ve yakınlarına ikinci bir eziyet oluyor. Bu işlemlerin biran evvel burada yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“İHMALLER SONUCU ERDAL SAFALI HAYATINI KAYBETTİ”

 ‘Hakkâri geneline baktığımız zaman büyük sağlık sorunlarımız var’ diyen Canan son olarak şöyle konuştu:

“Doktorlarımız var ama ne yazık ki yeterli teçhizatları yok. Bizim meslektaşımız Erdal Safalı bir yıl önce trafik kazası geçirdi. Yüksekova’ya getirildi. Ama ne yazık ki müdahalede eksik kalındı. Burada beyin cerrahı olmadığı için Hakkâri’ye götürüldü. Oradan da Van’a götürüldü. Yani kazayla Van’a götürülüşü arasında 7-8 saat geçti. Ve maalesef ihmaller sonucu Erdal safalı hayatını kaybetti. 1 saniyenin bile çok önemli olduğu bu vakalarda 8-9 saat Van’a götürmek sadece meslektaşımızın değil için birçok insanımız hayatına mal oldu. Yetkililere buradan sesleniyoruz. Sağlık gerçekten önemli. Yüksekova Devlet Hastanesi’ndeki eksiklikler bir an önce giderilsin” 

Ergün Canan-1