VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Engebeli arazi ve yüksek dağlarla çevrili olan, ılıman iklimi ile incir, nar, pirinç ve Trabzon hurması gibi ürünlerin yetiştiği ilçede, yağ bitkilerinden susam da çiftçiler için önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle 5 yıl önce hayata geçirilen "Zap Vadisi Projesi" ilçede susam alanları arttı. Proje kapsamında çiftçiler susamlardan elde ettikleri tahini belediye ve kaymakamlık aracılığıyla satışa sunuyor. 

“İNTERNET SİTESİYLE HEM AVRUPA’YA HEM ARAP ÜLKELERİNDE TAHİN SATIŞINI YAPIYORUZ”
İlçenin Mikro kilima iklimine sahip olduğunu aktaran Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar,  “Dedelerimizden, atalarımızdan gelen atalık tohumuyla ürettiğimiz tahinimiz organik bir şekilde kimyasal maddeler girmeden üretiyoruz. Zap  Vadisi internet sitesiyle hem Avrupa’ya hem Arap ülkelerinde tahinin satışını yapıyoruz.  Dolayısıyla yaptığımız bu projeyle çiftçilerimiz tarımdan para kazanmayı öğrendi. İnsanlarımız ekonomisine bir katkı sağlamış olduk. Bunun da mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

"SUSAMLAR DOĞAL YÖNTEMLERLE TAHİN YAPILIYOR"
Babadan oğla geleneğini sürdüren ve yıllardır susam üreterek geçimlerini sağlayan Çiftçi Abdulkadir Erdem,  büyük emekle hasadını yaptığı susamı, tuzlu suda yıkayarak kabuğundan ayrıldıktan sonra odun ateşiyle ısıtılan fırında özenle kavuruyor.

Ardından yaklaşık 400 yıllık taş değirmene götürülen susam, kadınlar tarafından elendikten sonra öğütülerek tahine dönüştürülüyor.

Geçimlerini tahin üreterek sağladıklarını belirten Erdem, “Yaptığımız tahine talep çok fazla var. Hakkari'den, Van'dan, Şırnak'tan alıcıları var. Ayrıca yurtdışına da satıyoruz. Irak ve İran'dan ciddi bir talep alıyoruz. Çünkü tahinimizi  doğal yollardan üretiyoruz. Herhangi bir fabrika işleminden geçmiyor.  Bu yüzden fiyatı biraz yüksek. Kilosunu 300 TL'ye satıyoruz ”ifadelerini kullandı. 

Katkı maddesi kullanılmadan geleneksel yöntemlerle üretilen ve yörede en çok tüketilen yiyeceklerden olan tahin, paketlendikten sonra "Zap" markasıyla Türkiye'deki birçok ilin yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor.