Yüksekova Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde okuyan özel eğitim öğrencilerini topluma kazandırmak ve becerilerini arttırmak için özel eğitim öğretmenleri bir çalışma başlattı.
Yüksekova Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde okuyan özel eğitim öğrencilerini topluma kazandırmak ve becerilerini arttırmak için özel eğitim öğretmenleri bir çalışma başlattı.
Öğretmenler öğrencilerin becerilerini arttırmak ve öğrencilerin öz güvenlerini sağlamak amacıyla okulun atölyesinde öğrencilerle beraber üretim yapmaya başladı.
Yaptıkları ürünlere şekil veren özel eğitim öğrencileri hem eğleniyor, hem de el becerilerini geliştiriyor.
Öğrenciler tarafından atölyede ahşaptan yaptıkları dolap, sandalye, tavla, rahle, süs eşyası,masa, sehpa gibi ürünler okul idaresince yıl sonunda düzenlenen kermeste sergileniyor.
Kermeste sergilenen ürünlerden elde edilen gelir yine özel eğitim öğrencilerinin eğitimi için harcanıyor.
Okul Müdürü Sadullah Macat yaptığı açıklamada okulun özel eğitim alanında ilçede lise düzeyinde sınıf açan ilk okul olduğunu söyledi.
Amaçlarının özel eğitim öğrencilerinin yetersizliklerini minimize ederek onları topluma kazandırmak olduğunu aktaran Macat şöyle konuştu:
"Öğrencilerimize iç becerilerini arttırarak onları iş piyasasına kazandırmak istiyoruz. 1995 yılından bu yana bu atölyede meslek edinen öğrencilerimiz şu an iş piyasasındalar. Çoğunun iş yerleri var. Kurumlarda çalışan var. Şu an mezun olacak öğrencilerimizin de onların yanında staj görmesi bizi çok mutlu ediyor.
Öğrencilerimiz bu atölyede üretim yapıyorlar. Masa, sandalye, kitaplık gibi. Daha önceleri okulumuzun projeleri vardı.Milli Eğitim Bakanlığı'nın “Kütüphanesiz okul kalmasın” projesinde özel eğitim öğrencilerimiz bu kütüphanelerin oluşturulmasında yardımcı oldular. Yüzyılın depremi olarak bilinen depremde özel eğitim öğrencilerimiz diğer öğrencilerle beraber soba üretimini gerçekleştirdiler. Gönüllü esaslı projelerde okulumuz öğrencileri köy okullarının sıra ve masalarını onararak işin içine iyice dahil oldular.Özel eğitim öğrencilerimizin yaptığı ürünleri biz yıl sonunda düzenlediğimiz kermeste sergiliyoruz. Kermeste sergilenen ürünlerden elde edilen geliri de yine özel eğitim öğrencileri için harcıyoruz.Biz bu arada öğrencinin nasıl bir ürün ortaya çıkardığı ile değil öğrencinin o sürecine odaklanıyoruz. Öğrenci o süreçte mutlu olabiliyorsa yaptığı işten haz alabiliyorsa bu bizim için yeterli olabiliyor. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."
Mobilya İç Mekan Tasarımı Öğretmeni Kutbettin Babat ise "Özel Eğitim öğrencilerinin kendilerini toplumda bir birey olarak hissetmelerini dışarda rahatça çalışabilmeleri için burada geliştiriyoruz.Amacımız özel gereksinimli öğrencileri topluma kazandırmak.
Burada özel eğitim öğrencilerinin bir şeyler yapıyor olduklarını gördüğümüzde mutlu oluyoruz. Öğrencilerimiz bu işe çok hevesliler.Çok adapteler verilen bir işi bitirince çok mutlu oluyorlar.
Öğrencilerimizle beraber genelde ahşap üzeri motif çalışmaları, rahle,tavla ,sandalye, panel dolaplar gibi öğrencilerin gücünün aşmayacağı işler yapıyorlar" ifadelerini kullandı.