Hakkari’de Merga Bütan Kayak Merkezi’nin sezon açılışına katılan Hakkari Valisi ve Başkan Vekili Ali ÇelikYüksekova’da bu sene yapımına başlanılan Tekerlekli Kayak Pistiyle ile yeni yapılması planlanan Kayak Merkezi hakkında bilgi verdi.

İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kamışlı köyünde sporcu eğitim merkezinin olduğu ve yaklaşık 2 bin metrekare alanda yapılacak olan Tekerlekli kayak pisti çalışmaları hakkında bilgi veren Çelik, bahar ayında çalışmaların tamamlanacağını söyledi.

“TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ KAYAKLI KOŞU PİSTİ YAPILIYOR”

Türkiye’deki üçüncü kayaklı koşu pistini  yapacaklarını belirten Çelik, “Sporcularımız Yüksekova’da antrenman yaptıkları alanlarda ciddi sorunlar yaşadıklarını fark ettiğimizde 2 buçuk kilometrelik bir kayaklı koşu pisti yapmak için çalışmalara başladık.

Temel alt seviyesinde 2 buçuk kilometrelik alanın dolgu çalışmalarını yaptık. Maalesef iklim şartları şu anda elverişsiz olduğu için çalışmalara ara verilmiş durumda. Bahar ayı ile itibaren çalışmalar tamamlanılacak. Tekerlekli kayak pisti sporcuları için bir eğitim alanı olacak.  Alanda sporcuların malzemelerini koyacağı ve gençlerimizin antrenmana gittikleri zaman istirahat edebilecekleri bir yapı inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KAYAK MERKEZİ İÇİN SIRADA YÜKSEKOVA VAR”

 Yüksekova’da 2024 yılında Yüksekova’da Kayak Merkezi için filibizite çalışmalarının olacağını söyleyen Vali Çelik, “Bugün çok muazzam bir alandayız. Türkiye'nin en güzel kar kütlelerinden birine sahip ve 3 mekanik tesisi olan Merga Bütan’da bu  sene sezonu açtık. Kayak sporuyla ilgilenen ve kayak severlerin ilgisini çekecek güzel bir alan. İnşallah buradaki altyapı çalışmalarını tamamlayacağız. Birkaç pist yapıp gece aydınlatması ve yapay kar makinesini Hakkari Merga Bütan Kayak Merkezine kazandıracağız. Sonrasında Yüksekova’da bu amaçla kullanılabilecek alanların tespitini ve fizibilitesini yapacağız. Arkadaşlarımızla özellikle Kalkınma Ajansıyla bir proje yürüteceğiz. Yüksekova’da buna benzer bir kayak merkezinin oluşabileceği zemin alanı tespit edip buna uygun olup olmadığını denetleyeceğiz ve buna yönelik çalışma başlatacağız"dedi.

"PLANLAMA VE PROJELENDİRME ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR"

Kayak merkezinin yapımı için planlama ve projelendirme aşamalarına değinen Vali Çelik, “Planlama ve projelendirme aşamaları da bu işin bir parçası. Hemen kepçe, kazma  vurup bir işe başlayamıyorsunuz. Alanı tanımlamanız, planlamanız ve bunu sürdürülebilir bir kar kalitesi ve yağışı rejimine sahip olup olmadığına ilişkin gözlemleri kağıt üzerinde ortaya koymanız gerekiyor. Arkadaşlarımızı görevlendirdik. Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ile beraber buradaki eksikleri tamamlayıp orada da yeni bir başlangıç için fizibilite ve proje çalışmalarını da başlatacağız inşallah. Hakkari'ye ve Yüksekova, Türkiye’deki kayak sporunun ve kayak severlerin taşıyıcı unsuru olacak. Çünkü biraz önce de gördük ufacık gençlerimiz, çocuklarımız, inanılmaz bir şekilde kayak  spor ile ilgileniyorlar. Hakkâri’de her evden bir kişi kayak spor ile ilgileniyor. Bu çok önemli. Buradaki altyapı Yüksekova’daki altyapı geliştikçe umarım burası Türkiye’nin Alpleri olacak. Çünkü bu kar şu anda başka hiçbir yerde yok. Diğer kayak merkezlerinde yapay kar makinalarıyla kar ve pisti sürekliliğini sağlamaya çalışırken şu anda 70 santim inanılmaz güzel kalitede bir kar var. Bunun avantajını kullanmamız gerekiyor. Bizlere düşen de o altyapıyı ve tesislendirmeyi hızlandırmaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: VİYAN ORHAN & FERHAT YİĞİT / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ