Enerji Piyasası Düzenleme Kuru­lu’nun (EPDK) 1 Temmuz 2024’ten itibaren tarımsal faaliyetler göste­ren abone grubuna yüzde 30 zam yapılması, çiftçiyi zor durumda bıraktı. Çiftçiler elektriğin ikinci ürün ve damla sula­mada yoğun olarak kullanıldığını ve son gelen zamdan dola­yı özellikle küçük üreticilerin üretimden çekildiğini söylüyor.

2-471

“ELEKTRİĞE GELEN ZAMDAN SONRA KİMSENİN TARIMLA İLGİLENECEĞİNİ SANMIYORUM”

Yüksekova’ya bağlı Gürdere (Çivyan) Köyü’nde muhtarlık yapan çiftçi Seyfullah Koca, zamların üreticiyi etkilediğini belirterek, “Mazota ve elektriğe zam geldi. Köyümüzde kendi imkanlarımızla yaptığımız iki tane sondaj var. Şuanda elektrik pahalı olduğu için 2 yıldır kullanılamıyor. Köyde tarım arazilerimizi sulamak için su kanallarına ihtiyacımız var. Elektriğe gelen zamdan sonra kimsenin tarımla ilgileneceğini sanmıyorum. Buradan sayın valimiz ve yeni  gelen kaymakamımızdan bize destek olmalarını istiyoruz. En azından su kanallarımız yapsınlar” dedi.

1-522

“ZAM HEM ÜRETİÇİYİ HEM TÜKETİÇİYİ ZOR DURUMDA BIRAKACAK”

Enerji piyasasının elektriğe yaptığı yüzde 30’luk zammı hatırlatan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen ise, “ Zam 1 Temmuz’dan itibaren geçerli oldu. Zaten çiftçilerimiz üretim alanlarında artan maliyetlerle birlikte üretmekte zorlanıyorlardı. Şimdi gelen zamla birlikte çiftçilerimiz daha da zorlanıp üretimden yavaş yavaş uzaklaşacaktır. Zam sonrası çiftçilerimiz ürünlerini piyasaya daha  pahalı sunmak zorunda kalacak. Biz yapılan zammın hem çiftçiyi hem tüketiciyi zor durumda bırakacağını bildiğimiz için yapılan zammın geri çekilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.   

4-324

6-158

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ