AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğinde ‘Yüksekova -Şemdinli Fay Zonu’ tespiti için çalışmalar başlatıldı. Çalışmalar kapsamında Şemdinli’ye bağlı Olgunlar ve Tekelli köylerinde kazı çalışması yürütülüyor.
Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında Fay Zonu’nun tespiti ve haritadan kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde Fay Zonu’nun haritadan belirlenmesini sağlayacak.
Bölgede çalışma yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ), Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
HALK, FAY ZONU’NUN DEPREM ÜRETME POTANSİYELLERİ HAKKINDA FİKİR SAHİBİ OLACAK
Çalışmanın TÜBİTAK tarafından desteklendiğini vurgulayan Sağlam, “Yüksekova- Şemdinli Fay Zonu’nun haritalanması ve bu fayın genel karakterin ortaya konulması yani özelliklerin belirlenmesi için bir proje başvurusunda bulunduk. 2 haftadır çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalara Yüksekova’dan başladık. Şemdinli’de sınır bölgelerine kadar devam ediyoruz. Fayı haritaladık. Hem Yüksekova sekmendi hem de Şemdinli sekmenini haritaladık. Haritalama işlemleri bitti. Şimdi ise uygun olduğu yerlerde fay hendeği dediğimiz fay kazı çalışmalarına başladık. Bu çalışmaların sonucunda da umut ediyoruz ki ‘Yüksekova- Şemdinli Fay Zonu’ genel karakteri ve deprem üretme potansiyelleri hakkında hem bölge halkı hem de belediyeler fikir sahibi olacak. Bu bilgiler 7-8 ay ve ya bir sene içerisinde kamuoyuyla paylaşılacaktır” dedi.