Yaklaşık 100 yıl önce kurulan ve çarkı, teknolojik gelişmelere rağmen vatandaşın buğdayını öğütmek üzere dönmeye eden değirmenler teknolojiye adeta meydan okuyor.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Suüstü (Şakitan) köyünde yaşayan İsmet Ereli, babadan kalma değirmencilik mesleğini sürdürüyor. Tarihi değirmenin çarkını yarım asırdan fazladır döndürmeyi sürdüren Ereli çevre il ve ilçelerden çok sayıda vatandaşın değirmene buğday getirdiğini söylüyor. Değirmene getirilen buğdaylar, belli işlemlerden geçirildikten sonra una dönüştürülüyor.
Değirmenin babasından kaldığını aktaran Ereli, ''Bu değirmen dedemden babama, ondan da bana kaldı. 100 yıl önce köyümüzde değirmen yokken köylüler tarafından yapılmış. Dedem de taşını ve çarkını alarak bu değirmeni çalıştırmaya başlamış. Dedem ve babamdan sonra şimdi de ben değirmenin taşını döndürüyorum" dedi.
“ÖMRÜM YETTİĞİ SÜRECE ÇALIŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİM”
Ereli değirmene olan talebi karşılamak için dededen kalma su değirmenlerini 20 yıl önce taş değirmen ile değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti.
"Her sabah erkenden gelip değirmeni açıyorum. Yılın 5 ayı değirmen çalışıyor. Çevre köy, il ve ilçelerden gelen buğdayları her gün burada öğütüyorum. Çok zor bir iş yoruluyorum. Ama geçimimi bu değirmen sayesinde sağlıyorum. Baba yadigârı tarihi değirmenini ömrüm yettiği sürece çalıştırmaya devam edeceğim. Tek korkum benden sonra bu değirmenin taşını döndürecek kimsenin olmaması" ifadelerini kullandı.