VİYAN ORHAN - FERHAT YİĞİT YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Ekonomideki dalgalanmalar, alım gücünün düşmesi bazı meslekleri tekrar canlandırdı. Bunlardan biri de ayakkabı tamirciliği. Artan ayakkabı fiyatları karşısında vatandaş eski ayakkabılarını tamir etmeyi tercih ediyor. Vatandaşın bu tercihi, ayakkabı tamircilerine olan ilgiyi de arttırdı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 20 yıllık ayakkabı tamircisi Bünyamin Esen, yaklaşık bir yıldır işlerin açıldığını vatandaşın yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabısını tamire getirdiklerini söylüyor.

‘İŞİMİZ KÖKTEN BİTMİŞTİ AMA ŞİMDİ YİNE CANLANDI’

İlçenin Özgürlük meydanında 20 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Bünyamin Esen işlerin çok iyi olduğunu ve emeğinin karşılığını aldığını söylüyor. Son birkaç yıldır ayakkabı fiyatlarında ciddi bir artış yaşandığını ifade eden Esen “İşimiz kökten bitmişti. Eski bir usta, bir esnaf olmama rağmen emeğimin karşılığını alamıyordum. Ancak yaklaşık bir yıldır insanlar yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabısını getirip tamir ediyor. Böyle olunca işimiz de açıldı. Yeni bir ayakkabı almak istese minimum 600 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Ama eski ayakkabısını getirip elden geçiriyorum ve 50 ila 150 lira veriyor. Tamir ettiği ayakkabıyı rahatlıkla bir yıl giyebiliyor” dedi.

Eskiyen ayakkabıların tamir eden Ahmet Düzsöz ise yeni ayakkabı alamadığı için eski ayakkabılarını 20 liraya tamir ettiğini söyleyerek ayakkabı maliyetlerinin çok arttığını belirtti.

AYAKKABI FİYATLARI ÇOK YÜKSEK OLDUĞU İÇİN VATANDAŞ YENİ BİR AYAKKABI ALAMIYOR"

15 yıldır esnaflık yapan Nevzat Evrenci de  artan maliyetlerle birlikte alım gücünün düştüğünün, vatandaşın ayakkabı almak yerine eski ayakkabısını tamir ettiğini söyledi. Evrenci, 15 yıldır ayakkabı satıyorum. Bu sene satışlarımız çok düştü. Her sene daha da düşüyor. Dükkânımın karşısında ayakkabı tamircisi var. Normalde biz aynı saatte dükkanlarımızı kapatıp evlerimize gidiyorduk. Şimdi ise ayakkabı tamircisi akşam saat 23.00'a kadar dükkanda çalışıyor. Ayakkabılarını tamir etmek isteyenler 1 gün sıra beklemek zorunda kalıyor Ayakkabı tamircileri bizden çok daha fazla çalışıyor. Ayakkabı fiyatları çok yüksek olduğu için vatandaş yeni bir ayakkabı alamıyor" ifadelerini kullandı.