Yüksekova düğünlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan altına talep bu senede oldukça fazla. 

Altın fiyatları son yılların en yüksek seviyelerine çıkarken, uzmanlar sahte altın için uyarıyor. Sahte altın nasıl anlaşılır sorusunu sizler için uzmanına sorduk.

I M G 2623

Yüksekova’da kuyumculuk yapan Raif Oğuz sahte altın mağduriyetlerinin yaşanmaması için bilindik kuyumcularda alışveriş yapılması uyarısını yaptı.

“VATANDAŞ TANIDIK KUYUMCULARDAN ALIŞVERİŞ YAPSIN “

Vatandaşın bilindik kuyumculardan altın alması için uyaran Oğuz, Genellikle internet üzeri altın alındığında gramı düşük çıkıyor. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması için vatandaş bilindik kuyumculardan alışveriş yapmalı. Yüksekova’da sahte altınla çok karşılaşmıyoruz ama dışardan gelenlerle bazen karşılaşıyoruz. Düğünlerde bazen 30 çeyrek takılıyor, düğün sahibi bize getiriyor bakıyoruz biri sahte çıkabiliyor”dedi.

I M G 2621
“SAHTE ALTIN İŞÇİLİKSİZ ÜRÜNLERDE GENELLİKLE YAPILIYOR” 
Oğuz, Sahte altın genellikle işçiliksin dediğimiz ürünlerde daha çok yapılıyor. Tam, çeyrek yarım ve  burma altında yapılıyor. Bunu kuyumcular genellikle mihenk dediğimiz yöntemle ya da gram farkıyla anlayabiliyor. 
tam, yarım, çeyrek ve 22 ayar burmada karşımıza çıkıyor. Kulpsuz, Tam 7 gr, yarımın 3.50 gr, çeyreğin ise 1.75 gr gelmesi gerekir. Kulpla ise tam altının 7. 10, yarımın 3.60, 1.82’ninde çeyreğin gelmesi lazım. Vatandaş sertifikalı ürünleri tercih etmesi ve mutlaka belge, fatura alması önemli"şeklinde konuştu.

I M G 2624

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ