Kira artışları sonrası ayakta duramayan iş yeri sayısı artıyor. Birçok esnaf kepenk kapatıyor. Direnenler ise ya ara sokakları ya da küçük dükkânları tercih ediyor. 

Yüksekova’nın çarşı merkezinde 27 yıldır esnaflık yapan Sadrettin Babat yıllardır hizmet verdiği dükkânında yüzde 200’lük kira artışı nedeniyle kepenk indiriyor. 

Esnaf Kira Zarar Işyeri

Yıllardır çarşının Cengiz Topel Caddesi'nde esnaflık yapan Babat, kira artışı sonrası işletmesindeki ürünleri zararına satışa sundu. 

Bir ay içerisinde dükkandan ayrılacağını söyleyen Babat," Kiraların çok yükselişinden ötürü kapatacağız. 27 yıldır esnaflık yapıyorum. Mülkiyet sahibimiz değişti. Yeni mülk sahibinin önümüze koyduğu ağır şartları kaldıramadığımız için kapatacağız. Bu kadar kirayı ödeyemiyorum. Yüksekova'daki kiralar Van'daki Maraş Caddesi, İstanbul İstiklal Caddesindeki kiraları aştı. Kiralardan dolayı geçen seneden beri 8 iş sahibi iş yeri kalab kapanmak zorunda kaldı. Yüksekova kuyumculara ve dönercilere hayırlı olsun"dedi. 

Piserro

Konu ile ilgili Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ise "Mülk sahiplerine bir çağrıda bulunacağım.  Bunları ödeyemiyoruz zorlanıyoruz. Yüzde 100 ya da Yüzde 200 ve üzerinde fahiş kira artışlarını kabul etmiyoruz. Esnaf olarak kiralarla başımız dertte mülk sahipleri ile görüşmeler sağlıyoruz. Bugünde örneğini yaşadığımız bir giyim mağazamız kira artışından dolayı kapattı. Bu durum çok üzücü. Kira artışları yapılırken makul olmayan ölçüde mevzuata,vicdana,ahlaka uymayan şekilde artışların yapılması böyle sonuçları doğuruyor" dedi 

Vedat Çoğaç-5

"Mülk sahiplerine karşı dilensekte sonuç değişmiyor"
Çogaç "Altını çizerek belirtmek istiyorum. Bunların önlemi alamazsak bu durumlar artık baş gösterecek. Mülk sahiplerine karşı dilensekte sonuç değişmiyor" ifadelerini kullandı.

Sadrettin Babat

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ