Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İstatistiklere göre Türkiye genelinde, 2023 yılı için işsizlik oranı yüzde 9,4 olarak tahmin edilirken İşsizlik oranı en yüksek il yüzde 23,3 ile Hakkâri bölgesi oldu. 

Hakkâri’nin en yoğun genç nüfusuna sahip Yüksekova ilçesinde ise işsizlik ve yoksullukta son dönemlerde ciddi bir artış yaşandı.

Hakkâri ili işsizlikte ilk sırada yer alırken Yüksekova’da birçok işletmede işçiler düşük maaş ve sigortasız çalıştırıldıklarını belirterek gerekli denetimlerin yapılmasını istiyor.

İşverenlerin çalışanlar sayesinde ayakta kaldığını vurgulayan vatandaşlar; işverenleri adil olmaya, yetkilileri ise denetimleri sıklaştırmaya davet etti.

‘GENÇ KESİM ÇAREYİ BATIDA ARIYOR’

Özellikle genç nüfusun yoğun olduğu bölgede gençler iş bulamıyor, başka şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. 

İran ve Irak'a komşu olan ve 2 sınır kapısı bulunan Yüksekova’da İşsizlik ve yoksulluk her geçen gün artıyor.

Son dönemlerde batıya çalışmak için giden vatandaşların hayatlarını kaybetmesi ilçede derin üzüntüye neden olurken vatandaşlar bölgede istihdam alanlarının yaratılmasını istiyor.

İlçede ekonomik durgunluğa bağlı yaşanan işsizliği değerlendiren vatandaşlar bölgede doğum oranlarından kaynaklı  genç nüfus fazla olduğunu, buna bağlı olarak da işsizlik oranının arttığı aktardılar. 

Hakkâri ili işsizlikte ilk sırada yer alırken  Yüksekova’da birçok işletmede işçiler düşük maaş ve sigortasız çalıştırıldıklarını belirterek gerekli denetimlerin yapılmasını istedi.

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ