Yüksekova’ya bağlı Akpınar Köyü ile köye bağlı Altınbaşak(Zêrêl), Beşevler  (Rezûk), Dereiçi (Bırdık), Duranlar (Awyan), Ovaiçi (Basan) ve  Kuleli  (Guleder) mezralarına yıllardır hizmet gitmiyor.

1500 nüfuslu köyde yıllardır internet ve şebeke çekmiyor. Vatandaşlar Dünya ile olan iletişimlerini saatlerce yürüyerek köyün yüksek kesimlerine giderek sağlıyor.

Akpınarköyü3

Bunun yanı sıra modern sulama kanalının olmadığı köyde, her yıl 15-20 kişilik gruplar halinde ellerine aldıkları kazma ve kürekler ile kanal yapmaya çalışıyorlar.

İmece usulü ile yaklaşık 10 kilometrelik uzunlukta ilkel sulama kanalı yaptıklarını aktaran köy Muhtarı Ümit Baki,  modern bir sulama sistemi isteyerek yetkililerden çözüm istedi.

Ümit Baki

“2024 MODERN TARIM CAĞINDA OLMAMIZA RAĞMEN BİZLER KÖYDE İLKEL SULAMA YÖNTEMİYLE BAHÇELERİMİZİ SULUYORUZ”

Muhtar Baki yıllardır bu sorunlarla mücadele ettiklerini kaydederek, “6 mezramızla birlikte toplam 7 köyün muhtarlığını yapmaktayım.   Tarımla ilgili sulama sıkıntımız var. Burası çiftçilik ve tarım bölgesi. 7 köyümüzde toplamda 10 bine yakın elma ağacımız var ve 2024 modern tarım cağında olmamıza rağmen bizler köyde ilkel sulama yöntemiyle bahçelerimizi suluyoruz. İlkel sulama kanallarımızın en küçüğü yaklaşık 3 kilometredir. Kaynaktan bahçemize su gelene kadar ya buhar oluyor ya da toprak kendine çekiyor. Buda tabii ki suyun azalmasına ve tarımda yeterince verim alamamamıza neden oluyor. Tarımdaki verimsizlik ne yazık ki köyümüzde göçe neden oluyor. Gün geçtikçe köyümüzde tarım ve çiftçilik bitiyor. Birçok kez su kanalları için müracaatlarda da bulunduk. Burada tekrar söylüyoruz. Rica ediyoruz su kanalarımızı yapın” dedi.

Akpınar Köyü2

“BİR DEPREM OLURSA 7 KÖYÜMÜZDE DE İLETİŞİM KURAMAYACAĞIZ”

Köylerinde yıllardır dünya ile bağlantılarının olmadığını vurgulayan Muhtar Baki, “ 7 köyümüzde de internet altyapısı ve şebeke yok.   Burası deprem bölgesi Allah korusun bir deprem olursa 7 köyümüzde de iletişim kuramayacağız. Buda çok büyük felaketlere neden olabilir. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz internet üzerinde derslerine çalışamıyor. Teknoloji çağında olmamıza rağmen internet ve şebeke sıkıntısı çekiyoruz. İnternet bir istek değil ihtiyaç olmuş durumda. Merkezde internete erişen öğrenci ile burada erişemeyen öğrenci aynı sınava giriyor. Buda çok büyük bir adaletsizliğe neden oluyor.  Gerekli merciler sesimizi duyurmak istiyoruz. Bize yardımcı olsunlar” ifadelerini kullandı.

1-576

Akpınar Köyü

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ