Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım sürüyor. 3 milyon 527 bin 463 adayın başvuru yaptığı YKS; TYT, AYT, YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşacak. YKS 17-18 Haziran tarihlerinde tamamlanacak.
YKS İLE İLGİLİ UYARILAR
3 oturumdan oluşan sınav Lefkoşa dahil toplam 288 sınav merkezinde uygulanacak. 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te başlayacakTemel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna adayların tamamı girecek.
18 Haziran Pazar günü saat 10.15’te yapılacak ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) 2 milyon 573 bin 156 aday başvurdu. 18 Haziran Pazar günü saat 15.45’te gerçekleşecek üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi’ne (YDT) ise İngilizce’den 316 bin 572, Arapça’dan 13 bin 774, Almanca’dan 4 bin 705, Fransızca’dan 1745 ve Rusça’dan 1218 kişinin sınava girmesi bekleniyor. Hürriyet'teki habere göre ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuza göre adayların dikkat etmesi gereken noktalar şöyle:
Adayların dikkat etmesi gereken noktalar
- Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalı.
- Adayların sınava girecekleri binanın kapısında, sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekiyor.
- Adaylar sınavın sabah oturumunda saat 10.00’dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacak.
- YKS’de sayısal, sözel veya eşit ağırlık puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin AYT oturumuna katılması zorunlu.
- Sınava gelirken adayların Sınava Giriş Belgesi’ni yanında bulundurması gerekiyor. Belgelere ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabiliyor.
- Adaylar fotoğraflı nüfus cüzdanı ya da fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportun aslını yanlarında bulundurmalı.
- İki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şeker içeren kutular sınav salonlarında görevliler tarafından dağıtılacak.
- Soru kitapçığı numarası yazılıp kodlanmayan veya yanlış yazılıp kodlanan cevap kâğıtları optik okuyucuda okunamadığından adaylar bu işlemleri doğru yaptığından emin olmalı.
- Adaylar işaretlediği bir cevabı değiştirmek istediğinde silme işlemini çok iyi yapmalı.
- Etiketi çıkartılmış şeffaf pet şişe içerisinde su hariç yiyecek, cüzdan, cep telefonu, kalem, silgi, kalemtıraş, yüzük, kolye, küpe sınav salonuna alınmayacak.
- ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre sınav süresince adayların;
- Konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri,
- Salondaki görevlilere soru sormaları,
- Müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları,
- Soru ve cevapları cevap kâğıdının arkasına yazmaları,
- Birbirleriyle kalem, silgi alışverişini yapmaları,
- Cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları ve cevap kâğıdının cevap seçenekleri alanında işaretleme yapmaları,
- Sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri,
- Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasak.
Bu yasaklara uymayan adayın sınavı geçersiz sayılacak.
UZMANLARDAN YKS ÖNCESİ ÖNERİLER!
Sınav dönemleri, öğrencilerin en çok stres yaptığı dönemler oluyor. Stresin arttığı bu dönemlerde uzmanların yaptığı uyarılar, stresin azalmasına yardımcı oluyor. Hafta sonu gerçekleşecek YKS öncesi uzmanlar, ebeveynlerin çocuklara uyguladığı baskıya dikkat çekti.
Hafta sonu gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi stresin arttığı son günlerde öğrencilerin ve ebeveynlerin yapması gerekenlere dair öneriler paylaşılmaya başlandı. Pek çok uzman bu sürecin sorunsuz atlatılması için her iki tarafa da tavsiyelerde bulunmaya başladığından kafalardaki soru işaretleri arttı. Özel okul ve dershanecilik sektöründe önde gelenlerinden biri olan Sevinç Eğitim Kurumları'nın rehberlik birimi ise sınav öncesi son düzlüğün bir hayli önemli olduğunu vurgulayarak akıllardaki soru işaretlerini gidermeye yönelik önemli bilgiler paylaştı. 17-18 Haziran günü iki farklı oturumda gerçekleşecek sınava Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon öğrencinin gireceğini belirten rehberlik uzmanları, öğrencilerin sınav sürecine her şeyden önce psikolojik olarak iyi hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı. Sınav günü yaklaştıkça artan stres ve kaygının hataya yol açmaması için her koşulda desteğin şart olduğuna dikkat çekerek ebeveynlere de önerilerde bulundu.
“Öncelikle YKS'nin zekayı ölçmediği unutulmamalı”
Sevinç Kolejleri, YKS sınavına sayılı günlerin kaldığı son günlerin sanılandan daha da önemli olduğunu belirterek sınav performansını yakından etkilediğini vurguladı. Yapılan en büyük hatanın ise ebeveynlerin çocuklarına uyguladığı baskı olduğunu, tarih yaklaştıkça ebeveynler nedeniyle negatif etkilenen öğrenci sayısının arttığını ifade etti. Bu nedenle öğrencilerin süreci daha rahat ve verimli geçirmesi adına ilk görevin ebeveynlere düştüğüne ve sınavın zekayı ölçmediği gerçeğinin sıklıkla unutulmasının yaygın bir problem olduğuna dikkat çekti.
“Çocuklar, her koşulda destekleneceklerini bilmeli”
Rehberlik birimi uzmanları, ‘öğrenciler arası kıyaslama ve hedef' konusuna değinerek, bu duruma bağlı olarak da özellikle son günlerde tavan yapan duyguların kötü etkilendiğini söyledi. Buna göre, sınav öncesi öğrencilerin komşu ve akraba gibi yakın çevreden tanıdıklarla kıyaslanması, gelecek kaygılarını artırıyor ve “Yapamazsan Edemezsen” gibi cümlelerle karşılaşması kendinden şüphe duymasına neden oluyor. Bu durum ise sınav saati geldiğinde omuzlarına normalden fazla yük binen çocuğun kendini yoğun bir stres altında hissederek, bildiği soruları bile cevaplayamamasına veya kaydırma yapmasına sebep olarak bütün netlerin silinmesine yol açıyor. Dolayısıyla ebeveynlere sınav öncesinde büyük görev düşüyor ve sınav sabahı da dahil olmak üzere onu her koşulda destekleneceğini söyleyerek motive etmek, yaşanan stresi çocuğa yansıtarak onu daha da telaşlandırmamak gerekiyor.
“Sınav öncesi rutinlerin devam ettirilmesi çok daha sağlıklı”
YKS öncesi öğrenciler için hayati bilgiler paylaşan Sevinç Eğitim Kurumu rehberlik birimi, bir diğer önemli konunun da her kafadan farklı bir ses çıkmasının yol açtığı karışıklık olduğuna dikkat çekti. Yapılan açıklamada, “Bu sınavdan önceki gün uyku saatine, sınav sabahı ise kahvaltı ve yenilmesi gerekenlere dair paylaşılan tavsiyeler aslında faydadan çok zarar sağlayabiliyor. Nitekim, normal yatış saatini sınavdan 1 gün önce değiştiren öğrencilerin sınav sabahı dinlenmeden kalkarak uykusuzluk çekme ve sorulara odaklanamama riski artıyor. Sabah sırf zihin açtığı için üst üste yenilen farklı gıdalar ise mide veya tuvalet kaynaklı sorunlar doğurabiliyor. Bu nedenle günlük rutinlerin devam ettirilmesi aslında sağlıklı bir tercih oluyor ve öğrencinin günü normal bir gün gibi sürdürmesinde etkili olarak omuzlarında daha az baskı hissetmesini sağlıyor” denildi.
“Son kontroller hayat kurtarıcı olabilir”
YKS'nin öğrencileri ve ebeveynleri benzer şekilde etkileyerek iki taraflı stres oluşturduğunu vurgulayan rehberlik birimi uzmanları, son kontrollerin kimi durumlarda hayat kurtarıcı olduğunu söyledi. Her yıl sınav giriş belgesinin, nüfus cüzdanının veya diğer belgelerin eksikliğinden kaynaklı binlerce öğrencinin sınava giremediğini belirterek, bu tip ön hazırlıkların geceden tamamlanmasının gerekliliğini bir kez daha hatırlattı. Ayrıca sınav günü giyilecek kıyafetlerin metalsiz olması gerektiğinin sıklıkla unutulduğuna, kıyafet seçiminin sabah bırakıldığında vakit kaybettirici olduğuna dikkat çekerek bu hazırlıkların da geceden yapılması gerektiğini vurguladı.
Sınavın saati ile ilgili olarak, “2023-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için adaylar saat 10.00'dan sonra, 2023-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaklar” bilgisini paylaşan uzmanlar, sınavın getirdiği heyecan yükünden kurtulmak için bu aralıkların iyi planlanması gerektiğini son kez hatırlattı. Uzmanlar son olarak, “Öğrencilerin sınav süresi sonunda sınav kitapçığı ve cevap anahtarı üzerindeki bilgileri kontrol ederek teslim etmeleri hata tespiti açısından çok önemli” uyarısını yaptı.