Hakkâri MilletvekilÖznur Bartın, 2 yıldır yapımının bitmesi beklenen Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Keçili, Ericik, Derekenarı, Gedikli ve Bağdaş  köylerinin ortak kullandığı yolu meclis gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya soru önergesi veren Bartın, önergede şu ifadelere yer verdi:

"Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Keçili, Ericik, Derekenarı, Gedikli ve Bağdaş köylerinin ortak kullandığı yolun asfaltlanması konusunda son iki yıldır devam eden taleplere rağmen henüz bir sonuç alınamamıştır. Yol genişletme ve menfez çalışmalarının tamamlandığı belirtilen bu güzergâh halen asfaltlanmayı beklemektedir. Yapılan başvurulara, makinaların çalışmadığı ve işçi alımının yapılmadığı gerekçesiyle asfaltlama işleminin geciktiği yanıtı verilmiştir. Keçili köyünde bulunan ilkokul ve ortaokul nedeniyle bu yol, Ericik (slort) köyünden taşımalı eğitim ile gelen öğrenciler tarafından da kullanılmaya başlanacaktır. Köy sakinlerinin aktardığı bilgilere göre, yolun ihale sürecinin tamamlanmadığı ve yapım işleminin İl Özel İdareye verildiği ancak İl Özel İdarenin herhangi bir çalışma başlatmadığı belirtilmektedir. Yolcuların toz ve çamura maruz kalmasının yanı sıra, Keçili, Ericik, Derekenarı, Gedikli ve Bağdaş köylerinin ortak yolunu kullanan herkes bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Taşımalı eğitimle köyde eğitim görecek çocukların bu toprak yolda kışın zor şartlarında can güvenlikleri tehlikeye girmektedir.  Ayrıca eğitim koşullarının iyileştirilmesi adına 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi başlamadan Keçili, Ericik, Derekenarı, Gedikli ve Bağdaş köylerinin ortak kullandığı yolderhal yapılmalıdır". 

Milletvekili Bartın Bakan Yerlikaya'nın yanıtlaması isteğiyle şu soruları sordu:

1. Keçili, Ericik, Derekenarı, Gedikli ve Bağdaş köylerinin ortak kullandığı yolun sorunlarına ilişkin Bakanlığınız haberdar mıdır?

2. Söz konusu yolun yapımının yüzde kaçı tamamlanmıştır?

3. Yolun asfaltlanma işleminin geciktirilmesinin gerekçesi nedir?

4. Söz konusu yolun asfaltlama işlemine ne zaman başlanacaktır?

5. Asfaltlama işlemi tamamlanana kadar yolun güvenli ve kullanılabilir olması için geçici bir çözüm (örneğin, stabilize çalışmaları veya geçici asfalt döşemesi) planlanmakta mıdır? Eğer planlanıyorsa, bu çalışmalar ne zaman başlayacaktır?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ