Çocuklarda akıllı telefon kullanım oranı giderek artarken akıllı telefon  bağımlılığı kişilerin sosyalleşmelerini de  olumsuz etkiliyor.

Teknolojinin gelişmesiyle televizyon bağımlılığı yerini bilgisayara, bilgisayar da akıllı telefonlara bıraktı.

Bağımlılığı olan çocukların en önemli özelliklerinden biri de gece geç yatmak,derslerine çalışmamak, okul sıralarında uyuklamak olarak gözlendi.

Bu konuda Yüksekova Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) de çalışma yürütüyor

Araştırma Merkezi Bakanlığın politikaları doğrultusunda Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim kapsamında Türkiye Bağımlılıkla Mücadele(TBM) çalışmaları yürütüyor.

 “Teknoloji Bağımlılığı” eğitimlerin verilmesi ve bu eğitimlerin okulda uygulanmasının takibini de sağlayan Merkez, Rehber öğretmenleri olmayan okullarda teknoloji bağımlılığı ile ilgili veli, öğretmen ve öğrencilere yönelik bilgilendirme seminerleri düzenliyor. Bu doğrultuda pano çalışmaları yaparak broşür dağıtıyor. Velilerin öğrencilerle zaman geçirmeleri ve birlikte oyun oynamaları için “Doğru İletişim Becerileri” seminerleri veren merkez böylece çocukların akıllı telefon bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

Çocuklarda akıllı telefon bağımlılığının psikolojik ve sosyal açıdan gelişimini azalttığı için çocuklarda gerilemeler yaşanıyor.

D S A R E4

Ebeveynler bu konuda nasıl bir yol izlemeli?

Rehberlik Araştırma merkezi Bu konuda ebeveynlere  önemli tavsiyelerde bulundu.

Teknolojik cihazlarla geçirilen sürenin , duruş bozukluğu, dikkat eksikliği, gelişim geriliği, bağımlılık, obezite gibi sorunlara neden olabileceğinden, çocukların dijital ortamda geçirdiği sürenin takip edilmesini, çocukların dijital ortamlarda geçirdiği zamanı azaltmak için onların farklı sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmasının desteklenmesi isteniyor.

Çocuklar kiminle vakit geçiriyorsa onu taklit ediyor. Çocuklara ev içerisinde tamamlayabilecekleri görevler vermek, oyunlar üretmek gerek. Bu süreçte boş kaldıkça tablete, bilgisayara koşan çocuklar için ebeveynlerin ev içerisinde oluşturacakları alanlar, oyunlar ve eylemler çocukların tabletten uzak kalmasını sağlayacağını belirten merkez, çağın içine doğan çocuk ve gençlerin teknolojiyle bilinçli bir şekilde temas kurmasına özen gösterilmesi gerektiğini aktardı.

Araştırma Merkezi, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı kaynaklı, Yeşilay’ın önerdiği ekran sürelerini ise şu şekilde sıraladı.

0-3 yaş: Ekrandan olabildiğince uzak tutulmalıdır.

3-6 yaş: Günlük toplam süre en fazla 20-30 dk.

6-9 yaş: Günlük toplam süre en fazla 40-50 dk.

9-12 yaş: Günlük toplan süre en fazla 60-70 dk.

12+ yaş: Günlük toplam süre en fazla 120 dk.

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ