YÜKSEKOVA

Yüksekova’da Doğalgaz sürecine siyasi partilerden tepki!

Yüksekova’da 2022 yılından bu yana yüzde 60’ı tamamlanan doğalgaz boru hattının çalışmaların tekrar ne zaman başlayacağı belirsizliğini korurken çalışmaların 3 yıldır bitirilmemesine tepkiler devam ediyor.

Abone Ol

YÜKSEKOVA- Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi(BOTAŞ) tarafından yapılan ihale sonucu Yüksekova'ya doğalgaz boru hatları 2022 yılında döşenmeye başlandı. 3 yıl önce başlatılan 38 kilometrelik projenin yüzde 60’ı tamamlanırken yaşanan aksaklıklar nedeniyle yüzde 40’ı ise hala bitirilemedi.

İlçede yıllardır merakla beklenilen doğalgaz boru hattının bitirilmemesine vatandaşlar sık sık tepki gösteriyor.

 BOTAŞ Tedarik ve Sözleşmeler Daire Başkanlığından aldığımız bilgilere göre; 2024 yılında Yüksekova BOTAŞ Boru hattı için 2 ihale yapıldığı ilk ihaleye herhangi bir firma katılmazken, 12 Temmuz 2024 tarihinde yapılan ikinci ihalenin ise YCS ile ortak girişimi olan Bilar Analitik Anonim firmanın teklif verdiği ancak ihalenin iptal olduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan siyasi parti temsilcileri yetkililere doğalgaz hattının neden bitiremediğini sordu.

“YETKİLİLER DOĞALGAZ ÇALIŞMALARININ NEDEN BAŞLAMADIĞININ TAKİPÇİSİ OLMALI”

DEM Parti İlçe Eş Başkanları Ercan Sevmez ile Filiz Saygı, konunun takipçisi olduklarını belirterek şöyle konuştu:

“Aslında burada keyfi bir uygulama var. Bu konuda bakanların, mülki idari amirlerin ve STK’ların açıklamaları vardı. Her halk ziyaretlerinde bu sözler verildi. Ancak bunlar sadece seçim dönemindeki vaatler olarak kaldı. Bakanlar il ve ilçeleri ziyaretlerinde vatandaşın doğalgaz ihtiyacını sadece geçiştirmekle kaldılar. Söz konusu Hakkâri olunca ciddi bir ayrımcılığın olduğunu gözlemliyoruz. Aslında buna cezalandırmada diyebiliriz. Çünkü kış aylarında Yüksekova ve diğer ilçelerde sosyal yardım kömürünün kalitesiz olmasından da kaynaklı ciddi bir hava kirliliği yaşanıyor. Buda beraberinde birçok sağlık sorunu getiriyor. İlçeye doğalgazın gelmesi ile bu sorunların giderilmesi noktasında bir bekleyiş var. Bu bekleyişin karşılanmasını cezalandırma politikası olarak değerlendiriyoruz. Vatandaşımız kendilerince doğalgaz hazırlığı yaptı. Birçok evde doğalgaz sistemi yapıldı. Bunun yanı sıra doğalgaz tesisatı için birçok işletme açıldı. 3 yıldır bu işletmeler zarar ettikleri için mağdur oluyorlar. Yetkililer Doğalgaz çalışmalarının neden başlamadığının takipçisi olmalı. Değişen her mülki amir kendine göre yeni süreç başlatıyor. Bu sürecin Bakanlık, Valilik ve kaymakamlıkla doğrudan ilişkisi var. Bu süreç hızlandırılıp bir an önce başlatılması gerekir” dedi.

“7 YILDIR BU DOĞALGAZ SÜRECİ UZATILIYOR”

Konuya ilişkin konuşan CHP İlçe Başkanı Selim Genç ise, “ Yüksekova’da doğalgaz süreci vatandaşları çok rahatsız ediyor. Hakkâri Valimizin konuya derhal el atmasını istiyoruz. Yüksekova’nın kışı çok çetin geçiyor. Dolayısıyla yakıta ve elektriğe çok fazla harcama yapılıyor. Maalesef yaklaşık 7 yıldır bu doğalgaz süreci uzatılıyor. Bu ilçemiz için çok zor bir durum. Bu halk bunu hak etmiyor. 2 yıl önce Yüksekova Esentepe( Bajerge) ve Esenyurt (Pizok) TOKİ Konutlarında tüm altyapı çalışmaları tamamlandı. Bu mahallelere bir an önce doğalgaz verilmesi gerekiyor. Bu konu en kısa sürede çözülmesi lazım” ifadelerine yer verdi.