Yerel

Yüksekova’da internet sorunu çözülemedi

Yüksekova’da 2016 yılında yaşanan çatışmalarda zarar gören internet hatları, aradan geçen zamana rağmen onarılmadı.

Abone Ol

Viyan Orhan / Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Yüksekova’da 2016 yılında yaşanan çatışmalar  sonucu 5 mahallede sabit internet hatları zarar gördü. Aradan geçen zaman diliminde ilçe genelinde başlatılan alt yapı ve üst yapı çalışmaları ile birçok eksik giderildi. Ancak sabit internet için atılan adımlar yetersiz kaldı. 7 yıllık süre içerisinde bazı mahallelere tekrar sabit internet hatları çekildi. Çalışmalar ana caddeler üzerine yoğunlaşırken, ara sokaklarda yetersiz kalındı. Çalışmaların hızlandırılmaması sebebiyle onbinlerce insan sabit internete ulaşamadı. Vatandaşlar sabit internet hatları için yapılan çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyor. 

İlçede gazetecilik yapan Bilal Tinar, vatandaşların internete erişemediği için  mağdur olduğunu belirtti. Mesleği gereği internete çok ihtiyaç duyduğunu kaydeden Tinar, “Cumhuriyet mahallesinde ikamet etmekteyim. Mahalle sakinleri olarak birçok defa yetkili kurumlara sözlü müracaatta bulunduk. Sosyal medyadan sesimizi duyurmaya, mağduriyetimizi anlatmaya çalıştık. Bizi arayan müşteri temsilcilerine durumu izah ettik. Ancak şu ana kadar sorunumuz çözülmedi. Uzay çağındayız ama 7 senedir internete erişemiyoruz. Sabit internet ile görevli kurumlar yetersiz kalıyor. Gazetecilik faaliyetleri gereği sürekli internete ihtiyaç duyuyorum. Bulunduğum adreste sabit internet olmaması mesleki koşullarımı daha zor hale getiriyor. Çünkü bizim meslek için yer ve zaman fark etmiyor, bilgisayar ve internet gerekiyor. Mahallemizde sabit internet olmadığı için birçok önemli gelişmeyi ya haber yapamıyorum yada geç paylaşmak zorunda kalıyorum. Bu da mesleki anlamda beni mağdur ediyor. Aynı şekilde pandemi döneminde online eğitim gören öğrenciler, şuan online sınavlara giren üniversiteliler benim gibi zorluk yaşıyorlar. Yetkililerden bu sorunu çözmelerini rica ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Sabit internete ulaşamamanın maddi yük getirdiğini de vurgulayan Tinar, “İnternet devrindeyiz. Artık herkesin elinde akıllı telefon var ve herkes internet ile gündemi takip ediyor, sosyal hayata katılıyor. Çekirdek aile nüfusu 8-10 kişiyi geçen evler var. Bu kişilerin hepsi telefonlarına ayrı ayrı internet paketleri yüklemek zorunda kalıyor. Telefon operatörlerinin sağladığı internet paketleri hem daha kısıtlı hem daha pahalı. Sabit internet bu konuda daha avantajlı. Sabit internet olmaması, birçok kişinin maddi zorluk yaşamasına sebep oluyor” şeklinde konuştu.