Hakkâri Milletvekili Onur Düşünmez, Yüksekova’da okul servis şoförlerinin yüklenici firmadan ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle kontak kapatmasına ilişkin sorunu meclis gündemine taşıdı. Düşünmez, şoförlerin kontak kapatmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Düşünmez soru önergesinde, “Hakkari ili Yüksekova ilçesi merkez ve merkeze bağlı köy ve köy altı yerleşim birimlerinde temel eğitime bağlı öğrenci sayısı 4 bin 475, orta öğretime bağlı öğrenci sayısı 2 bin 591’dir.Bu öğrencilerin okullara taşınması için Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı ihale sonucunda ihaleyi alan firma ile temel eğitime bağlı öğrenciler için 406 araç, orta öğretime bağlı öğrenciler için 441 araç, özel eğitime bağlı (engelliler) 81 araç sayısı olarak sözleşme yapıldığı, ancak ihalenin tamamında yapılan kırımın 28.507.786 TL olduğu; yüksek fiyata kırım yapan firmanın şoförlerin bir kısım paralarını ödenmediği ve geçen yıllarda da Bakanlığınızca en yüksek kırımı yapan firmalara ihalenin verildiği ve geçen yıl yaşanan mağduriyetlerin aynısının bu yıl da yaşanacağı bilgisini öğrenmiş bulunmaktayız. Şoförlerle anlaşamayan firmalar öğrencileri ve esnafı ciddi anlamada mağdur etmektedir. İhale alan firma taşımacı esnafa çok cüzi bir ücret öderken, bazılarına hiç ücret ödememiştir. Öğrenci servisi esnafımız maalesef ekonomik olarak çok büyük mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

Düşünmez Milli Eğitim Bakanlığına cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1. İhaleyi alan firma hakkında Bakanlığınız tarafından söz konusu iddialara ilişkin herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

2. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı Hakkari ili Yüksekova ilçesi merkez ve merkeze bağlı köy ve köy altı yerleşim birimlerinde öğrencilerin taşımasını için Bakanlığınızca yapılan ihale hangi usul ve yöntemle yapılmıştır? İhale bedeli nedir?

3. Bakanlığınızca yapılan ihalelerde en yüksek ve en az fiyatlar ve fiyatları veren firmalar hangileridir? Söz konusu ihaleyi hangi firma almıştır?

4. İhaleyi alan firma başka hangi kamu ihalelerini almıştır? Bunların toplam tutarı ne kadardır?

5. Okullara öğrenci taşıyan servisçi esnafın, şoförlerin ve diğer çalışanların yaşamış oldukları ekonomik mağduriyetler göz önüne alınarak, Bakanlığınızın hizmetinde olan bu vatandaşlarımızın mağduriyetlerini çözümü için ne tür çalışmalar yapacaksınız?

6. Ekonomik anlamda sorun yaşayan servisçi esnafının trafik sigortaları, araç bakım masrafları ve günlük temel ihtiyaçlarını karşılayacak maddi destek sağlanmasına ilişkin bir çalışma yapılacak mıdır? Herhangi bir çalışma yoksa bu konu ile ilgili bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ