YÜKSEKOVA

Yüksekova’da ‘Meme Kanseri ’ne dikkat çekildi

Yüksekova’da Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Etkinlikleri kapsamında, Yüksekova İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Yüksekova Ketem birimi ile birlikte etkinlik düzenledi.

Abone Ol

Yüksekova’da 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Yüksekova Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (Ketem) birimi farkındalık ve bilinçlendirme adına bir etkinlik düzenledi.

Avaşin parkında bulunan DEMETER Kooperatifinde düzenlenen etkililikte katılımcılar meme kanserine dikkat çekmek için pembe kurdele taktı.

Etkinliğe Esendere Belde Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, Büyükçiftlik Belediye Başkanı Çayan Çiçek, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Sinan Yıldız, Yüksekova Kaymakamı Mustafa Akın’ın eşi Zehra Akın ve vatandaşlar katıldı.

Programda ilk olarak katılımcılara meme kanseri ile ilgili bilgilendirme mesajlarının yer aldığı broşür ve kendi kendine meme muayenesinin önemi ve meme kanseri konusunda farkındalığı anlatıldığı slayt gösterisi sunuldu.

Etkinlikte Yüksekova İlçe Sağlık Müdürlüğü Rüveyda Nur Elçi ile Yüksekova KETEM birimi sorumlusu Mehtap Bulut Kul katılımcıları meme kanseri ile ilgili bilgilendirdi.

ÜLKEMİZDE MEME KANSERİNE HER 12 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Etkinlik hakkında bilgi veren KETEM Birim Sorumlusu Mehtap Bulut Kul ilçede her vatandaşa ulaşmaya çalıştıklarını kaydederek, “Ekim ayı Meme Kanseri etkinlik haftası kapsamında farkındalık oluşturabilmek bir etkinlik düzenledik. Etkinliğe katılan 40 -69 yaş arasındaki vatandaşlarımıza mamografi çekmeleri için yönlendirilmeler yapıldı.  Çünkü ülkemizde meme kanserine her 12 kişiden birinde görülüyor. Etkinliğimizde kanserin teşhisi ve önemi slayt gösteriminde anlatıldı. Bunun yanı sıra kendi kendine muayenenin nasıl yapıldığı anlatıldı” dedi.

“VÜCUDUMUZA KENDİ KENDİMİZE EL İLE MUAYENEMİZİ YAPALIM”

Son olarak kadınların vücutlarını tanıması gerektiğini söyleyen Kul, “Vücudumuza kendi kendimize el ile muayenemizi yapalım. Sonra eğer o bölgede şişlik, ödem, kızarıklık gibi bir durum söz konusu ise mutlaka ilk olarak aile hekimine daha sonra gerekirse KETEM birimlerine gitmeleri gerekir. Bizler KETEM biriminde mamografilerini çekip daha sonra genel cerraha yönlendiriyoruz”  şeklinde konuştu.

Etkinlik sonunda ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır ’yazılı pasta kesilerek katılımcılara ikram edildi.