YÜKSEKOVA

Yüksekova'da öğrenciler atık yağlardan sabun üretiyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Kuruköy Ortaokulu'nda görevli Fen Bilgisi Öğretmeni Gizem Eray'ın eğitim verdiği öğrenciler, evlerden getirilen atık yağlardan sabun üreterek hem geri dönüşüm sağlıyor, hem de atık malzemeleri hijyen malzemesine dönüştürüyor.

Abone Ol

Atık yağların geri dönüşümünü sağlamak ve öğrencilerine çevre bilinci aşılamak isteyen Eray, bu projesini paylaştığı okul idaresinden de destek alarak çalışmalara başladı.

İlk etapta okuldaki boş sınıfı boyayarak bir fen laboratuvarı oluşturan Eray, burada okuldaki 10 öğrencisine atık yağlardan sabun üretimini öğretti.

Eray'ın desteğiyle toplanan atık yağlarla yaklaşık 2 hafta önce çalışmaya başlayan öğrenciler, esans ve gıda boyası da kullanarak 60 kalıp sabun üretimi yaptı.

Kuruköy Ortaokulu'nda 5 yıldır görev yapan Eray,yaptığı açıklamada öğrencilerin öğrenme ortamını güzelleştirmek amacıyla içinde bulundukları boş sınıfı boyayarak temizlediklerini söyledi.

Çocukların ilgisini çekebilecek bir yer hazırladığını anlatan Eray,şunları kaydetti:

"Hazırladığımız bu ortamda öğrencilerle deney yaparak fen bilimleri dersini daha iyi öğrenmelerini sağlamaya çalıştım. Eğlenerek yaşayarak öğrenmelerini istedim. Şu anki projemizde öğrencilerle sabun yaptık. Atık yağları geri dönüştürerek hem doğayı kirletmesine engel oluyoruz, hem de kendi sabunumuzu üretiyoruz. Bu sabunları lavabolarda kullanıyoruz. Eğer atık yağlarımızın miktarı artarsa diğer okullara da teşvik amaçlı göndermeyi hedefliyoruz.

Bu sabunların yapım aşaması uzun sürmüyor bir gece öncesinden 102 gramlık bir buzumuzu hazırlıyoruz. Atık yağı da katarak yaklaşık 15 dakikada işlemimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Sabunumuz iki gün kalıpta kalıyor ve kuruması ise yaklaşık bir ayı buluyor. Bir ay sonra da kullanıma hazır hale geliyor” ifadelerini kullandı.