VİYAN ORHAN /YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

İlçeye 20 Kilometre uzaklıkta bulunan  Örnek Köyde öğrenciler yıllardır internet sıkıntısı yaşıyor. Köyde kurulan baz istasyonundaki sorun giderilmediği için internete erişemediklerini söyleyen öğrenciler ders çalışamadıklarını ifade ettiler. 

“OKULLARIN ONLİNE OLDUĞU DÖNEMDE ÇOK SIKINTI YAŞADIK”
Örnek köyde yaşayan 18 yaşındaki Öğrenci Nazlı AL daha önce liseler arası yapılan bilgi yarışmasında 2’inci olduğunu ve çalışmak için merkeze gitme zorunda kaldığını aktardı. Ak,  “Köyümüz yaklaşık 700 nüfuslu bir köy ve ilçeye 20 kilometre uzaklıkta ama ne yazık ki köyümüzde internet çekmiyor. Şebeke sorunu yıllardır devam etmekte. Okulların online olduğu dönemde çok sıkıntı yaşadık. Hala da sıkıntı yaşıyoruz” dedi. 

“KÖYÜMÜZDE BAZ İSTASYONU VAR AMA NE YAZIK Kİ İNTERNET ÇEKMİYOR”
Kıbrıs Lefke Avrupa Üniversitesini yerleşen AK,  İnternet erişiminden dolayı bölümüyle ilgili araştırma yapamadığını söyledi. AK,” İnternet çekmediği için hiçbir şey araştıramıyorum. Köyümüzde Baz istasyonu var ama ne yazık ki internet çekmiyor. Biz öğrenciler Yüksekova şehir merkezine gittiğimizde 20 kilometre yol katlediyoruz. Gidiş gelişler 40 kilometreyi buluyor. Bu durum bizi hem yoruyor, hem de ders çalışmamıza engel oluyor. Yetkililerden şebeke sorunumuza çözüm bulmalarını istiyorum. Biran önce yetkililer sesimizi duysun çok mağduruz” dedi.

“İNTERNET ERİŞİMİ DERS ÇALIŞMAMAMIZA ENGEL OLUYOR”
Üniversiteye hazırlanan Baran AK ise, “Baz istasyonumuz çalışmadığı için internet ve şebeke çekmiyor. Ders çalışmamıza çok engel oluyor. Youtube’tan derslerle ilgili yapılmış videolar izlememiz gerekiyor ama internet olmadığı için izleyemiyoruz. Herhangi bir araştırma yapamıyoruz. Yetkililerden bu sorunu çözmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Üniversite mezunu Özlem AK pandemi döneminde online sistemde çok sıkıntı yaşadıkların dile getirerek diğer öğrencilerin sıkıntı yaşamaması için bu sorunun bir an önce halledilmesi gerektiğini ifade etti. 

Köyde 70 hanenin bulunduğunu ifade eden köy sakini Mehmet Timur’da sıkıntının çevre köylerinde de yaşandığını ve baz istasyonundaki sorunun giderildiği halde kendi köyleri de dahil olmak üzere çevre köylerinde bu sıkıntıdan kurtulacağını dile getirdi.

Editör: Erkan Çobanoğlu