Yerel

Yüksekova’da Toplum ve Ruh Sağlığı merkezinde hastalar topluma kazandırılıyor

Yüksekova’da 2016 yılında Yüksekova Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalar topluma kazandırılıyor.

Abone Ol

ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

 Psikiyatrist, psikolog, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, güvenlik görevlisi, bilgi işlem ve temizlik görevlisinin çalıştığı birimde 209 hastaya tedavi uygulanıyor.

Aralarında ağır ruhsal  kronik hastalığı olan hastalar merkezde düzenli bir şekilde  takip ve tedavi ediliyor.

Halk Eğitim Merkezinden görevlendirilen usta öğreticilerle hastalara spor, müzik, resim, el sanatları konularında beceri kazandırılıyor.

Burada hastalar kendi ürettikleri ürünleri de satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezinde (TRSM) bu şekilde kronik ruhsal hastalığı olanları topluma kazandırıp işlevselliğinin arttırılması hedefleniyor.

Yüksekova Devlet Hastanesi Başhekimi Gürcan Koşal yaptığı açıklamada, Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin Devlet Hastanesine Bağlı bir birim olduğunu söyledi.

Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezinde ruhsal hastalığı olanların  hem takip ve tedavisinin yapıldığını hem de topluma kazandırma noktasında işlevselliğin devam etmesinin sağlandığını belirten Koşal, şunları kaydetti:

"Şu an Toplum ve Ruh Sağlığı merkezimizde kayıtlı 209 hasta var. Bu hastalara çeşitli aktiviteler yapılmaktadır. Branş öğretmenleri tarafından spor, müzik, el işi gibi aktivitelerin yanı sıra haftada bir gün de mutfak aktivitesi yapılmaktadır. Hastaların tedavileri düzenli bir şekilde takip edilmektedir.

 Hastaların Hastanenin psikiyatri polikliliğine başvurup psikiyatri uzmanının uygun gördüğü hastalara bir belge vererek Toplum ve Ruh Sağlığı merkezine başvurmasıyla kayıtları alındığını aktaran Koşal şöyle konuştu:

"Burdaki hastalarımız toplumumuzun bir parçası. Toplumumuzdan soyutlanmak yerine bu hastaları çeşitli aktivitelerle topluma kazandırmak en büyük hedefimizdir" ifadelerini kullandı.