NEVZAT ALTER / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

 Çavlı,1948 yılında  Yüksekova’ya bağlı Bostancık (Gulord) köyünde dünyaya geldi.  9 yaşında okula başlayan ancak babasının köyde muhtar olması ve  evde çalışan olmadığından dolayı ev işlerine mahkum olur. 2. Sınıftan sonra  okuldan babasının isteği üzerine okuldan alınan Çavlı ev işlerinde ailesine yardımcı olur.

Daha 17 yaşında iken yaşadığı zor şartlardan ötürü  saçları beyazladı. 75 yaşına kadar yaşadıklarını şiir haline getirerek kitaplaştıran şair  Mehmet Ali Çavlı Guldexin, Tütüna Şemzinan, Baran, Şıvan, Zozan, Nehila Geveri, Colemerg, Çiyaye Ciloye,  Şexani gibi bir çok şiir yazarak Hakkari kültürünü ve  sanatını yaşatmak için kitap haline getirdi.

Babası Sabri Çavlı 1950 yıllarında İran’dan aldığı ve her şeyden daha çok değer verdiği evin en değerli eşyası olan radyodan  Erivan ve Bağdat radyolarından yayımlanan kürtçe türküleri (stran) dinledi.  Şiir yazma merakına amatörce yazmaya  başlayan Mehmet Ali Çavlı O dönemlerde  imam ve dervişlerin Ehmedi Xani ve Melaye Ehmedi Ciziri’nin beyitlerini  köy köy dolaşıp okuyordu.

Onlardan  etkilenerek şiir yazmaya başladı.  Mehmet Ali Çavlı  Bostancık  Köyünden Yüksekova’ya bağlı Vezirli köyüne yerleşerek  Yüksekova Yatılı Bölge İlköğretim okulunda 1972  yılında  devlet memurluğuna başladı. Aynı zamanda çalıştığı okulda akşamları öğretmenlerden okuma yazma desteğini alarak ilkokul bitirme diplomasını alır. 1999 yılında  emekliye ayrıldıktan sonra tekrar şiir yazmaya etmye başladı. Yaklaşık 23 yıldır Kürtçe ve Türkçe şiir yazarak boş vakitlerini değerlendiriyor.

Küçük yaşlarda Irak Bağdat radyosunda dinlediği Mehmet Arif Ciziri, Hesen ve Remezan Ciziri, Tomas Momaran, Kavis Axa, Seid Axayı Ciziri, Meryem Xan, Nesrin Şirvani, Hunermend Gulbihar, İsa Bervari, Hesen Zirek, Eli Merdan, Ehmed Bakori ; Erivan radyosundan ise Kerapete Xaço, Egide Cimo, Memoye Silo, Efoye Esed,  Şeroye Bıro,  Gulizera Etar, Esmika Erşid, Keremi Seyad gibi birçok kürt sanatçılarını dinledi.  Çavlı bu sanatçıların etkisinde kalarak yazdığı şiirleri kitap haline getirdi.

Bölgenin sanatçılarına çağrıda bulundu: Kültürümüze ve sanatımıza sahip çıkın!

Kendi imkanlarıyla hazırladığı şiirleri Sitav yayın evinde kürtçe  yazılmış Gulşilan isimi ile yayımlamıştır. Hakkâri, Yüksekova, Şemdinli , Çukurca ve buralara ait örf, adet, kültür, sanat, dağları, ovaları , yaylaları, tarihi ve doğa güzelliklerinin anlatıldığı  şiirlerinde ölümsüzleştiriyor. Yazdığı yüzlerce şiir ve bestelerinin bazılarını bölgenin sanatçılarına düğünlerde okusun diye  vermiş ancak  yerel sanatçılardan hiç destek alamadığını söyleyen M. Ali Çavlı, “ Bazı yerel sanatçılar bölgemizin  örf adetlerinden, kültür ve  sanatından uzak ve ilgisiz kalıyorlar. Kültürümüzde olmayan müzik tarzını halkımıza bilinçsiz olarak gelecek nesillere aktarılmasına neden oluyorlar. Bölgemizin yerel sanatçılarının benim yazdığım Gulşilan isimli kitabı okumalarını tavsiye ediyorum. Bu kitapta hem kültürümüzü öğrensinler hem de kendilerini geliştirsinler” ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Çavlı;  Gulşilan kitabını satın alarak bana destek olmak isteyenler kitabımı Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi bürosunda alabilirler ya da  0530 068 24 74 iletişim numarasından sipariş verebilirler.

DAHA ÇOK BİLGİ İÇİN VİDEOYU İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Editör: Erkan Çobanoğlu